Регион

Прекршили су обећање, овог се највише плаше Заев и Рама !

Фото: јутјуб

Лондон — Северна Македонија и Албанија суочавају се са ризиком пораста национализма и застоја у реформама зато што ЕУ годинама затвара врата за придруживање, пише ФТ.

Македонски премијер Зоран Заев поручио је да се плаши повратка „лоше прошлости“ у његову етнички подељену земљу, као што је био избегнути грађански рат 2001. године, а албански премијер Еди Рама рекао је да је његова земља ризиковала да постане „колатерална штета“ због подељености о питању проширења у ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упозорења ова два балканска лидера код аналитичара изазива бојазан како би неуспех придруживања европском блоку могао дестабилизовати геополитички осетљив регион Западног Балкана у којем расте утицај других земаља, међу којима су Русија и Кина, преноси Фајненшел тајмс.

Како се подсећа, француски председник Емануел Макрон је блокирао отварање преговора о придруживању са Северном Македонијом и Албанијом, мада су Холандија и Данска такодје биле против преговора са Тираном. Обе балканске земље жалиле су се да ЕУ не испуњава своју страну договора.

Заев је изјавио да је забринут да би осетљиви споразум који је постигао са Грчком прошле године о преименовању његове земље могао доћи у питање буђењем националистичких осећања.

„Ако буде довољно националистичке реторике, радикалних потеза и говора у Северној Македонији, то ће дати аргументе грчким политичарима да користе исти реторику, што опет може довести до корака који нису добри ни за моју земљу, а ни за регион“, упозорио је Заев наглашавајући мултиетничку природу своје земље у којој живе већински Македонци и етнички Албанци.

Заев је најавио да ће поднети оставку у знак побуне против политике ЕУ, али и додао да би договор са Атином, могао бити у опасности ако његова странка не победи на новим изборима.

У Тирани, Рама поручује како је одлука о неотварању преговора са ЕУ проузроковала „тежак психолошки шок у земљи“, као и да је наштетила кредибилитету Уније у региону.

„Два пута смо брутално одсечени од Европе – једном у току Османског царства, а затим пола века под најбруталнијим комунистичким режимом. Нико не може живети са идејом да се то може десити и трећи пут“, изјавио је Рама.

Обојица лидера кажу да разумеју забринутост држава чланица ЕУ које су блокирале преговоре јер желе реформе у Унији и њеној политици проширења, али да је за свако будуће чланство потребно бар још десет година током којих би и њихове земље и ЕУ могле да наставе реформе, преноси ФТ.

Рама сматра да потреба за унутрашњим реформама у ЕУ заправо и није довољно добар алиби за оно што је суштинско питање. „Европа је у времену у којем ће се ситуација пре погоршати него побољшати, а ми смо само колатерална штета тога“, нагласио је Рама.

Аналитичарка Карнеги центра за Европу Џуди Демпси каже да је кредибилитет ЕУ нарушен, јер је лидерима земаља још 2003. године речено да ће, ако испуне ЕУ критеријуме, бити примљени. Међутим, иако је Скопље испунило те критеријуме, та пракса је одбачена уз образложење да се пре свега мора реформисати ЕУ.

„Обећања су прекршена и Западни Балкан сада постаје лака мета за кинески и руски утицај“, сматра Демпси. Заев наводи да је забринут због покушаја попуњавања празнине која настаје одлагањем процеса придруживања.

„Оваква одлука даје простор трећим странама које нису од велике помоћи, а које нам неће понудити демократију, слободе и владавину закона“, закључио је Заев.

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ