Србија

СКАНДАЛ КОЈИ ПОТРЕСА ЈУГ СРБИЈЕ: Раскинуо са девојком, па њене слике …

Фотографије обнажене ученице шестог разреда врањске ОШ „Радоје Домановић“ у средишту су афере која већ недељама потреса овај град, а о којој информације прикупља и Више тужилаштво у Врању. Неприличне слике, путем мобилних телефона, „завртеле“ су се најпре међу основцима ове школе, да би се затим прошириле и међу ученицима осталих врањских школа.

– Тужилаштво је средином октобра захтевало прикупљање потребних обавештења и неопходних провера у вези са садржајем спорних фотографија, преко Полицијске управе у Врању, након чега ће бити донета јавнотужилачка одлука – каже портпарол Вишег тужилаштва Лепосава Јовчић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је „Новостима“ потврђено, скандал са кружењем спорних фотографија надлежним институцијама пријавила је школа. Афера је, према незваничним наводима, почела још у фебруару, када су ученица шестог и ученик седмог разреда ове школе, сматрајући да су у емотивној вези, почели да размењују поруке. За уобичајеним, текстуалним, уследиле су – ласцивне.

Дечак је наводно добио фотографију своје обнажене девојке, а када је њихова назови веза прекинута, исте слике почео је да прослеђује друговима из школе. То се све, наводно, дешавало током летњег распуста, а информација је до запослених у школи дошла почетком школске године.

– У октобру смо покренули дисциплински поступак, када смо добили информације. Родитељ је обавестио разредну, а она мене и педагога школе. Ученик је у присуству родитеља дао изјаву о догађају, позвали смо другу децу која су „делила“ фотографије и она су се у присуству родитеља изјаснила – каже Ненад Стефановић, директор ОШ „Радоје Домановић“.

После тога је у школи заседао Тим за заштиту од злостављања и занемаривања, и тада је закључено да се ради о трећем виду насиља, такозваном сајбер насиљу.

– Случај смо одмах пријавили Школској управи у Лесковцу, врањском Центру за социјални рад и Вишем јавном тужилаштву. Покренут је дисциплински поступак против ученика који је спорне фотографије дистрибуирао. Педагошко-психолошка служба направила је план рада са децом која су учествовала у овом случају – каже директор, и додаје да упркос томе што се то није десило у школи, они су осетили обавезу да предузму све законске мере.

Греше из незнања

Иако је реч о глобалном тренду да млади размењују различити садржај, па и неприкладни, педагог Сузана Антић, председница удружења педагога „Одрастање“, сматра да је реч о специфичном случају и да не може да се подведе под моду која је завладала међу младима.

– Није то нешто што је модерно међу децом. Није реткост да основци буду својеврсне жртве коментара на друштвеним мрежама, јавних етикетирања и слично, али до сада није међу колегама било речи о оваквим случајевима.

У Центру за социјални рад у Врању нису одговарали на питања да ли раде на овом случају и које су мере предузели до сада.

– Наша искуства и досадашња истраживања показују да су деца често повређена из незнања, тачније, неправилног коришћена интернета и друштвених мрежа – сматра Сузана Антић.

Другим речима, није увек посреди намера да се провоцира или слепо прати тренд, већ млади неопрезно улете у опасности нових технологија

Извор: Блиц.рс/Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ