Србија

УЖАС! Ево где завршава месо коме је истекао рок трајања: Ово нисте могли ни да замислите

Од свих намирница повучених са тржишта за првих 8 месеци ове године, 28 тона је месо, подаци су са сајта Министарства пољопривреде. Разлози – истекао рок трајања или микробиолошка неисправност.

Да није било инспекцијских контрола 34 и по тоне неисправних намирница животињског порекла завршиле би на нашој трпези. Повучене су из продаје јер је истекао рок трајања, а често и зато што нису чуване у прописаним условима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Из нашег искуства најризичнији су узорци полупроизвода од меса. Дакле, разноразне роштиљ кобасице, месо за ћевапчиће, месо за пљескавице. Ту најчешће наилазимо на прекорачење микробиолошких лимита које је наша држава прописала кроз правилник о микробиолошким критеријумима“, рекао је др Бранко Велебит, из Института за хигијену и технологију меса.

Инспекција Министарства пољопривреде је од почетка године до септембра обавила више од 100.000 редовних и ванредних контрола. Узорци су узимани из месара, самопослуга, угоститељских објеката, са пијаца.

„Код производа као што су ферментисане кобасице затичемо прекорачење лимита дозвољеног микроорганизма. Зато што код неких производа апсолутно није дозвољено присуство, док код рецимо чајне кобасице присуство листерије је дозвољено, али до одређеног лимита“, истакао је Велебит.

У Институту за хигијену и технологију меса годишње се прегледа више од 50.000 узорака. У месу живине најчешће се открије салмонела, а од почетка године обавезна је још једна анализа.

„Од 01. 01. 2019. године ми у Србији контролишемо код произвођача присуство кампило бактера то је такође патоген микроорганизам бактерија, али која је у општој популацији болести пет пута присутнија него салмонела“, напоменуо је Велебит.

Неисправности су откривене и код брашна, тестенина, замрзнутог поврћа, чаја, из промета је искључено више од 40 хиљада литара алкохолног и око три хиљаде безалкохолног пића.

 

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ