Русија

ЛАВРОВ ОТКРИО СВЕ! Ево шта су Американци намерили да ураде са православљем: Потпуни раскол

САД покушавају да продубе раскол у целом православном свету, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за штампу са грчким колегом Никосом Дендиасом

Према речима Лаврова, САД стварају услове за дискусију око признања такозване Православне цркве Украјине, чиме продубљују раскол.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да је, пре него што је поглавар Грчке православне цркве архиепископ Атински Јероним послао „мировно писмо“ поглавару ПЦУ Епифанију, у Атину допутовао генерални секретар САД Мајк Помпео.

По његовим речима, Помпео „није крио да је, међу питањима које је он тамо решавао било и то питање“.

– Поглавар расколничке ПЦУ Епифаније је јавно изјавио да би формирање те структуре било немогуће без директне подршку САД – додао је министар.

При томе, Лавров је нагласио да у Москви нису видели званично признање нове украјинске структуре, већ само о томе слушали у писму архиепископа Јеронима.

Дипломата је нагласио да црквено питање неће постати препрека за међудржавне односе Русије и Грчке.

Министар је нагласио да „Русија нема никакву жељу да вештачки прави проблеме и препреке за развој сарадње у свим областима“.

Подсетимо, у октобру је архиепископ Атински и целе Русије Јероним званично признао аутокефалност Православне цркве Украјине. Руска православна црква је прекинула односе са поглаваром Грчке цркве.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ