Србија

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Руси пронашли још једно …

На Арктику је откривено ново острво које се образовало услед глобалног загревања.

Острво су открили средњошколци из Чувашије под руководством студената Московског ваздухопловног института, саопштила је прес-служба института.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Површина новог острва износи око 110 хектара, његова дужина је 1,9 километара, ширина један километар. Након што географско откриће званично добије признање од хидрографске службе Министарства одбране Русије, на ново острво ће се упутити научна експедиција, која ће обавити топографско снимање, детаљно описати и фотографисати острво- наводи се у саопштењу.

Анализирајући географске карте и свемирске снимке акваторије Карског мора, ученици су приметили да је Земаљски рт који припада острву Шмит изгубио везу са главним острвом. Како би потврдили откриће новог острва, они су се обратили „Роскосмосу“ да би добили детаљне сателитске снимке.

– Претпостављамо да је део земље, који повезује два дела копна, нестао због глобалног загревања. Највероватније је превлаку чинила мека порозна стена, а услед активног топљења оближњих ледника, превлака је разнесена. Потоци воде испод ледника који се топио, однели су земљане превлаке које су спајале рт са острвом- наводи се у саопштењу студента Московског ваздухопловног института Артјома Макаренка.

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ