Свет Србија

НОВА ПРАВИЛА! Сраман захтев Брисела: Грађани Србије, ако путујете у земље ЕУ мораћете ово да платите

Од 2022. године грађани Србије ће морати преко интернета да се пријаве и плате таксу од седам евра пре него што отпутују у ЕУ.

На уласку и изласку из ЕУ биће укинуто печатирање пасоша, али ће се путницима узимати биометријски подаци – скенирањем прстију и провером лица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

МУП Србије, ипак, није званично обавештен о овим новинама.

Примена Европског система за путне информације и одобрења ЕТИАС која је најављена јојш у пролеће 2016, касни због увођења новог система преласка границе, тзв. ЕЕС.

Планирано је да ЕТИАС почне са радом у јануару 2021. али да је могуће да ће доћи до кашњења и да ће његова примена започети истовремено када се уведе и нови режим за прелазак шенгенске границе, највероватније почетком 2022. године.

Из управе црногорске полиције најављују да ће од фебруара 2022. године њихови грађани морати приликом уласка у ЕУ да скенирају лице и дају отисак прстију, али без појашњења да ли ће такву процедуру морати да пролазе сваки пут када буду улазили у земље ЕУ.

Увођење ЕТИАС одобрења је урађено по узору на амерички електронски систем путних одобрења који важи за држављане чланица ЕУ који желе да путују у САД.

Из ЕУ поручују да ће процедура одобравања ЕТИАС трајати само неколико минута. Само попуњавање електронског обрасца ће трајати најдуже 10 минута, а грађани који хоће да путују у ЕУ мораће да унесу основне личне податке из пасоша, укључујући имејл, број телефона, али и прву државу уласка у шенгенску зону, податке о образовању, радном искуству, здравственом стању.

 

Извор: Srbijadanas.com/ Политика

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ