Србија

Ево шта доноси забрана увоза АУТОМОБИЛА !

Када Србија забрани увоз половњака са Еуро 3 мотором, грађани ће аутомобил који данас кошта око 3.000 евра плаћати најмање 500 евра више, а најстарији ауто који ће бити могуће увести у нашу земљу имаће 14 година.

Када је председник Александар Вучић најавио могућност забране увоза аутомобила са Еуро 3 стандардом, као једну од мера за смањење загађења, било је јасно да ће грађани Србије убудуће возити новија, али и скупља возила. Уместо аутомобила произведених од 2000. до 2005. године, новом мером, практично би био могућ увоз половних аутомобила са стандардом Еуро 4, а чија је производња почела у јуну 2005.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ембарго би, дакле, био стављен на четвороточкаше старије од 14 година, попут „Голфа четворке“ али и појединих модела „пежоа“ попут 307 или „рено мегана“. У просеку, такви аутомобили на нашим аутоплацевима, данас коштају између 2.500 и 3.000 евра, док су аутомобили сличног ранга и годишта са Еуро 4 мотором скупљи за најмање 500 евра.

„Забрана за Еуро 3 значила би веће цене за 10 до 15 одсто. Толико би практично коштали слични аутомобили са првим већим стандардом“, каже за „Блиц Бизнис“ Јован Радић, руководилац фирме за увоз половних аутомобила „В8″.

Милош Петровић председник Асоцијације увозника возила додаје да су аутомобили са мотором Еуро 4 такође стари по 10 и више година јер су први произведени 2005. године.

– Та возила данас могу да се нађу по цени од 3.000 до 5.000 евра“, каже Петровић, указујући на чињеницу да возило са Еуро 3 мотором загађује много више од аутомобила са Еуро 5 мотором.

Србија је, иначе, једна од ретких европских земаља чији грађани најчешће купују увозне аутомобиле са Еуро 3 мотором. Они, према проценама МУП, тренутно чине 80 одсто укупног возног парка, или конкретније – Еуро 3 мотор у нашој земљи има 1,6 милиона возила од укупно нешто више од два милиона аутомобила.

Од почетка ове године у Србију је увезено 100.000 половних аутомобила значајно мање него за исти период ранијих година. Прошле године је увезено око 180.000, а годину дана раније 157.000 од чега је две трећине имало мотор Еуро 3 норме. Такође, током 2016. године у Србију је увезено 117.000 половњака. Анализе показују и да је више од половине увезених аутомобила, током претходних неколико година, било старије од 11 година.

Може ли забрана увоза старијих аутомобила значајно да побољша квалитет ваздуха и да ли је стоп за еуро 3 моторе кључан за здравији живот?

Анализе указују да поред саобраћаја на квалитет ваздуха значајно утичу и индустријска постројења, сагоревање огрева у пећима, као и географски услови… Поред аутомобилских гасова и сезоне грејања, највећи појединачни загађивачи су старе термоелектране које нису обнављане, застарели индустријски капацитети, као и индустријски отпад.

С друге стране, забрана увоза половних аутомобила са Еуро 3 мотором значи да ће Срби возити квалитетнија и безбеднија возила. Новији аутомобили са захтевнијим, већим стандардима имају, рецимо, и имају АБС и систем против проклизавања, али и ЕСП (систем за контролу стабилности), више ваздушних јастука, напреднију конструкцију каросерије… Анализе у БиХ показале су , рецимо, да је са забраном увоза Еуро 3 мотора просечна старост увезених возила пала на 8,5 година.

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ