Регион Србија

Хрвате брине само једна ствар: Да ли ће председник Србије говорити у Сабору !

У Загребу се од 19. до 21. новембра одржава Конгрес Европске народне партије, а хрватску јавност највише је узбуркала дилема да ли ће се председник Србије и лидер СНС-а Александар Вучић, који је на тај догађај позван, али још увек није потврдио долазак, обратити у хрватском Сабору.

На листи говорника, објављеној на званичној мобилној апликацији загребачког Конгреса ЕПП, налази се и Вучић, чије је обраћање планирано за 20. новембар. На Конгресу се очекује око 2.000 делегата из више од 40 земаља. Најављен је долазак Урсуле фон дер Лајен, Доналда Туска, Дејвида Мекалистера, Силвија Белрусконија и других.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, хрватске медије посебно је интересовало питање учешћа лидера водеће странке и председника Србије, које он још није потврдио, па су о томе питали и домаћина скупа, хрватског премијера Андреја Пленковића, а он је рекао:

„Позван је и ако жели доћи, нека дође“, прокоментарисао је Пленковић, преноси портал „Индекс“.
Пленковић је прокоментарисао и наводе појединих медија да ће се Вучић током боравка у Загребу обратити у хрватском Сабору, наводећи да то није тачно.

Он је рекао да је Политичка скупштина која се први дан одржава у Сабору, састанак „нижи“ од конгреса.

„Није добро износити лажи у етар које онда сви преносе. То је важно за културу медија, не треба лагати“, рекао је Пленковић.
Он је навео да ће се Конгрес одржати у Арени, да је припреман веома дуго и да ће доћи више од 2.000 људи, пренела је Н1 телевизија из Загреба.

Многи челници су потврдили свој долазак, али, каже Пленковић, Вучић још није.

На питање је ли у реду да се Вучић појави на скупу ЕПП-а у Загребу, који се одржава након обележавања годишњице пада Вуковара, Пленковић је новинарима казао да му није јасно зашто вежу та два догађаја.

„Ја још једном објашњавам, конгрес ЕПП-а је дефинисан пре две године да ће се одржати сада. Сви чланови ЕПП-а су позвани, а ко ће од њих доћи, знаћемо кад потврде. Зашто мистификујемо нешто? Ја апелујем на све вас да снизите тон чињењу ненормалног нечега што није ненормално“, рекао је Пленковић.
Он је додао да ће сви учесници Конгреса бити познати тек када потврде свој долазак.

ХДЗ демантује наводе о Вучићевом говору у Сабору
Хрватска демократска заједница демантовала је данас наводе Н1 телевизије да ће српски председник Александар Вучић одржати говор у хрватском Сабору.

„Везано за поновно ширење лажи и дезинформација око одржавања Конгреса ЕПП-а у Загребу, наглашавамо да Александар Вучић није предвиђен као говорник на седници Председништва и Политичке Скупштине ЕПП-а 19. новембра, која ће бити одржана у просторијама хрватског Сабора, како се то наводи на порталу Н1 телевизије“, стоји у саопштењу које је потписао портпарол владајуће хрватске ХДЗ Золтан Кабок.
У саопштењу ХДЗ-а, објављеном на њиховом званичном сајту, истиче се да се у делу јавности, свесно или не, бркају Конгрес ЕПП-а и Политичка скупштина ЕПП-а, односно загребачка Арена и хрватски Сабор, као места одржавања та два догађаја.

Подсећа се да ће се, како је већ више пута наглашено, Изборни конгрес Европске народне странке, на којем ће учествовати преко 2.000 делегата, одржати 20. и 21. новембра у Арени у Загребу.

Загребачка Н1 телевизија се након тога извинила својим гледаоцима и читаоцима портала због, како су навели, ненамерне грешке.

Скуп ЕПП траје три дана. Део програма првог дана биће одржан у хрватском Сабору, док се највећи део програма одржава у Арени Загреб.

Српска напредна странка (СНС) је постала придружена чланица ЕПП-а у новембру 2016 године, што је највећи степен придруживања који може да има странка из земље која није чланица ЕУ.

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ