Свет Србија

НИШТА ОД УТИЦАЈА ЗЕМАНА: Не мењају став по питању Косова !

Чешка влада није променила свој став о питању независности Косова, каже министар спољних послова те земље Томаш Петричек поводом недавне изјаве председника Чешке Милоша Земана који је најавио да ће од те државе тражити да повуче признање Косова.

„Ми смо признали Косово као независну државу 2008. године и трудимо се да развијемо коректне и позитивне односе са Косовом. Подржавамо све државе региона да постану чланице Европске уније, зато што је то интерес за европску сигурности и стабилност, али је то, такође, и начин како да се реше многи локални проблеми, многе регионалне тензије“, каже Петричек за РСЕ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он додаје да чешка влада подржава дијалог Београда и Приштине, како би се превазишла прошлост и нашао начин како да „живе заједно у уједињеној Европи“.

Ццешки министар је изразио наду и да ће у наредним месецима доћи до напретка у дијалогу Београда и Приштине, као и да Чешка подржава улогу ЕУ као посредника у овом процесу.

„У дискусији са нашим партнерима са обе стране рекли смо да од њих очекујемо да избегну било какве кораке који би могли да угрозе дијалог, као што су рестриктивне мере које су предузеле власти Косова или недостатак воље за комуницирањем са друге стране“, рекао је Петричек

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ