Србија

НОВИ ЗАКОН? Држава ће овим грађанима давати 300 000 динара? Ово је план

Србија је домаћин дводневног међународног форума „Светост материнства“, посвећеног породици и изазовима са којима се она данас суочава.

Према процени Уједињених нација, чак 83 државе света имају проблем убрзаног старења становништва и недовољног рађања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Србији свака пета особа има више од 65 година, што нас сврстава међу десет најстаријих европских држава према старости становништва.

У борби против беле куге, државе морају да подстичу рађање више деце, да стимулишу младе парове да ступају у брак и да помогну родитељима да ускладе породичне обавезе и посао, поручују учесници форума.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић наводи да ће у наредном периоду у пронаталитетну политику бити уложено преко 200 милиона евра, пре свега како би се омогућила вантелесна оплодња за све заинтересоване парове.

Намера је да се у наредне две године повећа и једнократна помоћ за прво дете са данашњих 100.000 на 300.000 или 350.000 динара. Такође ове године додељена су средства за суфинансирање мера популационе политике у износу од 650 милиона динара, што је 150 милиона више него прошле и пет пута више него 2017. године, објашњава Гојковићева.

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко каже да Русија у својим односима у свим својим делатностима на међународном плану мисли о породичним везама, о просперитету и државе па и сваке породице.

– Веома је важно да програм „Светост материнства“ ради да бисмо успоставили породичне везе, породичну традицију на темељу традиционалног појма. И ово је једино решење социјалних па и демографских проблема који сада представљају један од највећих изазова свима, каже амбасадор Руске Федерације у Београду.

Финансијску помоћ за мере популационе политике, у протекле три године, добила је 161 општина. Неки резулти су већ видљиви.

Иако је мерна јединица у демографији деценија, радује нас и охрабрује вест да се у првих десет месеци ове године по први пут у Србији родило 612 беба више у односу на исти период прошле године, рекла је Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за демографију и популациону политику.

Више разумевања за породичне обавезе запослених, очекује се и од послодаваца. Флексибилно радно време, на пример, омогућило би родитељима да лакше ускладе посао и родитељство.

– То је нешто што свакако можемо да учинимо. Што наше друштво не кошта ништа, с једне стране пружа могућност руководиоцима да боље ангажују радно време, да буду продуктивнији да радници буду задовољнији, а да у тој свери материнство изађе у сусрет младим родитељима, каже Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Позитивна искустава других земља могу користити, али нема универзалног модела за поправљање демографске слике. Свака држава мора да гради свој пут, а ефекти данас предузетих мера могу се очекивати за десетак година.

 

Извор: Srbijadanas.com/ РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ