Србија

Ново насиље у Основној школи: Родитељ напао ђаке и наставнике !

Фото: јутјуб

Отац ученика најпре је насрнуо на малолетника који се наводно свађао с његовим сином, а потом се окомио и на троје дежурних наставника ОШ „Вук Караџић“ који су покушавали да га обуздају.

Ново насиље у школи догодило се прошле недеље у ОШ „Вук Караџић“ у Бачкој Паланци, када је један родитељ насрнуо на ученика, а потом и на наставнике школе, саопштила је Унија синдиката просветних радника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Прошле недеље у уторак у школу је дошао родитељ који је испратио своје дете, а онда насрнуо на малолетног ученика који се наводно претходних дана свађао с његовим дететом. Дежурна наставница је похитала да спречи насиље, али је родитељ насрнуо и на њу, гурао је по ходнику, вукао за одећу и покушавао да удари. У целу ствар се умешао и други родитељ, који се ту затекао, али ни он није успео да спречи насилника, већ је и сам постао његова жртва. Још два дежурна наставника која су дошла да заштите ученике искусили су на себи насиље овог родитеља – наводи се у саопштењу Уније синдиката просветних радника.

У складу с правилником о протоколу поступања у одговору на насиље, школа је одмах обавестила полицију, која је обавила увиђај, узела изјаве и сачинила записник. Из Уније наводе да су обавештени школска управа Нови Сад, јавни тужилац, као и локални савет родитеља.

Школа је за Курир потврдила да је до инцидента дошло, а навели су и да полиција и даље ради на случају, као и да је све запослене у школи узнемирила чињеница да је насилник тог дана поново, након часова, дошао у школу како би сачекао своје дете. Постављају питање да ли ученици и запослени треба да страхују да ће се насилник опет појавити и урадити исто.

Синдикат просветних радника Бачка Паланка најоштрије је осудио овај случај насиља према запосленима.
– Од локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова и Министарства просвете захтевамо да предузму мере које ће побољшати безбедност ученика и запослених. Нису довољна саопштења, протоколи и стратегије, већ конкретне мере – наводе они.

Удружен протест

ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА

Синдикат просветних радника Бачка Паланка, као члан Уније синдиката просветних радника, у петак ће учествовати у једносатном штрајку упозорења, који се одржава због насиља у школама широм земље. Одлука о даљим акцијама и протестима биће донета у зависности од поступања надлежних институција у наредном периоду, рекли су у ОШ „Вук Караџић“.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ