Русија

Руски војник открио, зашто је побио колеге !

Руски војник који је прошлог месеца убио осам колега на истоку Русије рекао је да је реаговао на стално узнемиравање и претње силовањем.

Двадесеттрогодишњи Рамиљ Шамсутдинов ухапшен је 25. октобра у војној бази и оптужен за убиство. Руско министарство одбране окривило је нервни слом, али каснији извештаји указују на наводно узнемиравање унутар јединице у изолованом граду Горниу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Официри су тог дана рекли да ц́е ме силовати“, рекао је Шамсутдинов. „Знам да су то чинили и другима пре мене. Није било излаза. Ако је те вечери био мој ред, шта бих требао да учиним“, додао је. Његов отац Салимзан Шамсутдинов рекао је да је у бази било стално узнемиравање због чега је његов син попустио.

Према његовим речима, млади војник не жали због својих поступака. „Жао ми је, нисам имао избора. Или ц́е ме убити или ц́у их убити“, послао је поруку свом оцу преко руских медија. Додао је да му је жао једино што је случајно погодило његове две колеге, али да ни најмање не жали због осталих. Према База, све је почело када су му надређени украли мобител четири месеца пре пуцњаве, а физичко насиље није остало.

У међувремену, вођа групе „Руски официри“ рекао је да нема систематског узнемиравања војске и оптужио насилне видео игре на Шамсутдинов чин. Руски министар одбране Сергеј Шојгу такође је рекао да насиље више није системски проблем у руској војсци. „Нема места за малтретирање у војсци“, рекао је Шојгу.

Међутим, Гардиан преноси како је локални портал 72.ру објавио да је командант базе тражио новац од војника, терао их да буду будни данима и злостављао младе војнике на разне начине.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ