Свет Србија

СВЕ СЕ РЕШАВА: Специјалан гост доноси документ од важног значаја за Србију !

У Београд у петак долази Томас Зарзецки, који руководи Радном групом 231 америчког Стејт департмента.

Ова група је задужена за примену санкција према руском безбедносном сектору и онима који са њим сарађују. Тема његових састанака са српским званичницима вероватно ће бити претња да би Србији могле да буду уведене санкције због војне сарадње са Москвом, а што је већ помињао амерички званичник Метју Палмер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посета Зарзецког заказана је одмах након што је у Србији објављено да смо купили руски ПВО систем „панцир“. Пропис за чије спровођење је он задужен, а који се званично зове Закон о супротстављању америчким противницима путем санкција, предвиђа могућност кажњавања било ког појединца, фирме или државе за које се утврди да су се свесно упустили у „значајну размену“ са војним и обавештајним сектором Руске Федерације.

Овај документ садржи и листу фирми из области руске наменске индустрије са којима је, према америчким прописима, забрањено сарађивати. Ова листа могла би да послужи као основа да Америка, ако процени да је српска размена са Русијом у одбрамбеној индустрији „значајна“, и нашој земљи уведе санкције.

Наиме, међу „забрањеним“ фирмама је и неколико предузећа са којима је Србија сарађивала или од њих набављала војну опрему. Ту је, између осталих, биро КБП који је дизајнирао „панцир“, али и произвођач авиона „МиГ“ које је Србија такође купила, као и јавно предузеће РОЕ, преко кога се обавља сва продаја руског наоружања и војне опреме.

На „црној листи“ је и компанија „Руски хеликоптери“ која интегрише развој и производњу већине типова ових летелица, а под том фирмом ради и чувени завод у Казању који производи хеликоптере Ми-17, које смо купили од Русије, али и Ми-35 („убице тенкова“), које је наша земља наручила и чија се испорука очекује у следеће две године.

Званичник Стејт департмента Метју Палмер, који је претходних дана био на балканској турнеји, у Скопљу је рекао да би „могућност да Србија тражи специфичне руске системе водила ризику да јој се уведу санкције“.

Ипак, шеф дипломатије Ивица Дачић који се јуче састао са Палмером, казао је да нема основа за увођење санкција због куповине руске војне опреме:

– Нисмо глупи да не знамо шта је дозвољено – рекао је Дачић.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ