Свет

СВЕТ НА НОГАМА! Американци подигли узбуну: Велики рат са Русијом је пред вратима! Ево шта се дешава

Сједињене Државе проучавају “легалне” опције за напад на руске и сиријске снаге како би спречиле да сиријска нафта падне у њихове руке, док Трамп шири акције у арапској земљи, наводи АП.

Иако је амерички председник Доналд Трамп показао снажно интересовање за повлачење своје војске из Сирије, политика Вашингтона, када је у питању арапска земља, добија нови заокрет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако је објавила новинска агенција АП, Трамп је одобрио мере којима се проширује употреба оружаних снага његове земље на североистоку Сирије.

Позивајући се на неименоване владине изворе, агенција је такође саопштила да Сједињене Државе проучавају правни оквир за одбрану нафтних бушотина на североистоку Сирије од „било које силе која би покушала да их контролише“, од терористичких група до владиних снага, укључујући руске и сиријске трупе.

Таква заштита нафтних бушотина вршиће се уз пуну употребу војне моћи, док амерички извор одбране каже да ће најмање 800 америчких војника остати у Сирији.

Међутим, америчке власти биће подељене око употребе силе против сиријске владе и њених савезника, при чему је демократски сенатор из Вирџиније Тим Kејн мисију назвао погрешном.

“Ризиковање живота наших трупа за чување нафтних постројења на истоку Сирије не само да је безобзирно, већ је и незаконито”, изјавио је Kејн за АП.

“Председник Трамп је издао наше курдске савезнике који су се борили против ИСИС-а заједно са америчким војницима и уместо тога преместио наше трупе да штите нафтна постројења”.

Од почетка својих операција у Сирији, америчка влада је покушала да оправда своје нападе на основу одобрења за употребу војне силе (АУМФ) издатих 2001. и 2002. године против било ког појединца, групе или силе повезане са терористичким нападима 11. септембра 2001.

На основу тога, силе Пентагона се ослањају на америчко домаће право како би деловале на страном тлу. Међутим, према мишљењу стручњака, према америчком закону такве дозволе би покривале операције само против терористичких група у Сирији.

Дакле, закони би ограничили употребу америчке војне силе у овој земљи.

“Сједињене Државе нису у рату ни са Сиријом, ни са Турском, на основу чега би могло да дође до спровођења АУМФ-а”, рекао је Стивен Владек, професор закона о националној безбедности са тексашког Универзитета у Аустину.

Додао је да иако амерички Устав даје значајна ратна овлашћења председнику, она углавном треба да се тичу самоодбране и колективне одбране земље. Тврдњу, да је обезбеђивање нафте неопходно због националне безбедности, једноставно сматрам превише драстичном да би се спровела“, рекао је.

Проширење војне мисије

Према наводима медија, Сједињене Државе намеравају да задрже своје трупе од Деир ез-Зор до Ал-Хасаке, града који контролишу курдске снаге.

Тренутно, САД још увек имају неколико стотина војника и оклопних возила на североистоку Сирије. Међутим, контингент није довољан како би се све нафтне бушотине у региону држале под војном контролом, наводе медији.

 

Извор: Webtribune.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ