Русија Свет

СВЕТ У СТРАХУ: Русија прети новим пројектилом !

Руски председник Владимир Путин најавио је да ће крстарећа хиперсонична ракета “Циркон” сигурно бити на њиховом најновијем морнаричком броду, који ће у функцију ступити следећег месеца, док државна агенција Тас наводи да пројектил, који се и даље развија, не може пресрести ниједан тренутно постојећи одбрамбени систем. Путин је обишао стражарски брод “Гремјашчиј” током посете Каљининграду прошлог четвртка.

– Сигурно ће носити “Циркон” – рекао је он тада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Термин “хиперсоничан” подразумева да објекат путује брзином најмање пет пута већом од звука, а како се наводи “Циркон” је девет пута бржи. Пројектил је у развоју од фебруара, кад је руска државна телевизија запретила америчким локацијама, укључујући Пентагон, наводећи да би “Циркон” могао погодити мету за мање од пет минута.

Дмитриј Стефанович, стручњак руског Савета за међународне односе и кооснивач пројекта Ватфор, изјавио је за “Инсајдер” да корвете нису разматране као приоритетне платформе.

– Али, Русија верује да њена предност лежи у генералној идеји да морнарици треба и површински и подморски борбени инструменти за различите мисије, а они морају бити наоружани до зуба – истакао је он.

Путин је у фебруару – у обраћању скупштини – навео да развој ракете напредује у складу с роковима и запретио Сједињеним Државама “Цирконом” уколико ове разместе било какав нуклеарни пројектил близу Русије.

– Сами израчунајте – пређе преко 1.000 километара за девет махова – рекао је он тада.

Иако је немогуће потврдити наводе руских медија и руководства, Путин је истакао да “Циркон” може да уништи и копнене и морске мете.

Неки покушавају да “надувају” способности “Циркона”, други да их умање. И амерички и руски стручњаци имају своју агенду… Моје лично уверење је да то оружје, кад се коначно размести, неће бити импресивно као што већина очекује, али ће његова брзина бити без премца – истиче Стефанович, додајући да брзина од осам маха на већем делу лета делује изводљиво.

Што се тиче домета, Стефанович истиче да ће пројектил вероватно моћи максимално да пређе 1.000 километара, без избегавања антиракетних система.

– У супротном, домет између 400-800 километара звучи реалистичније – додаје он.

“Циркон” је компатибилан са ракетним системом “Калибр”, који је већ смештен на стражарски брод “Гремјашчиј”, према подацима Центра за међународне студије. Тас наводи да је “Гремјашчиј” први брод у Пацифичкој флоти која носи пројектиле “Калибр”.

– Иако није званично наведено да је “Циркон” нуклеарно способан генерално је уверење да већина руских пројектила има двоструку употребу – истиче Стефанович.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ