Регион Србија

У једном селу протерали Србе, да би могли мигранти да се доселе!

Градске власти Бихаћа и Унско-санског кантона не одустају од намере да око 3.000 миграната пребаце са свог подручја на она која су вековима била српска.

Сада је мета село Липа, које је удаљено двадесетак километра од Бихаћа, а где су Срби живели све до последњег рата, када су протерани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реализација тог плана је неприхватљива за Србе у Федерацији БиХ и поручују властима у ФБиХ, али и Бихаћу, да када су Срби који су протерани из Липа тражили да се врате и да им се обезбеде путеви и електрична енергија, власти Бихаћа су то одбиле да ураде, а сада на њихова огњишта желе да населе мигранте из Пакистана, Сирије, Авганистана, Ирака.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ због овога је већ поднео кривичну пријаву Тужилаштву ФБиХ против градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлића и председавајућег Градског већа Давора Жупе.

Председник Одбора Ђорђе Радановић каже да су информисани да је заказана ванредна седница Скупштине града Бихаћа са само једном тачком дневног реда, премештање миграната у српско село Липа.

Он је истакао да је Одбор од Тужилаштва затражио да буде испитан Жупа, као и Фазлић због заказивања скупштине и најаве да ће мигранти бити премештени у село Липа.

Радановић је истакао да Кривични закон ФБиХ у члану 178 дефинише кривично дело противправно онемогућавање повратка избеглих лица.

Према његовим речима, Одбор за заштиту Срба у ФБиХ и раније је у више наврата упозоравао да се тиме директно крши Анекс седам Дејтонског мировног споразума.

– Око 250 прератних становника Липе и околних села српске националности изразило је жељу да се врати у село Липа, али им за то никада нису обезбеђени основни предуслови – електрична енергија и комунални услови, и тај списак се налази у поседу Одбора – тврди Радановић.

Према његовом мишљењу, смештањем миграната у село које је пре рата било етнички потпуно српско, и у околна села Горјевац, Дубовско, Теочак и Суваја Горња која су, такође, била етнички српска, дошло би до кривичног дела.

Да су градске власти Бихаћа под великим притиском, видело се и из недавне посете Јохана Сатлера, шефа делегације ЕУ у БиХ, који је затражио затварање кампа „Вучијак“ у Бихаћу, јер су у њему нехумани услови.

Иначе, већ месецима власти у Федерацији БиХ покушавају да пребаце мигранте који се већ две године налазе на ширем подручју Бихаћа, али и у самом градском језгру.

Жестоком реакцијом институција РС, које су пружиле максималну подршку Србима у Федерацији БиХ и најављеним блокадама путних праваца Бихаћ – Петровац, већ је спречено пребацивање миграната из Бихаћа на локацију Медено поље код Петровца, али очигледно да ће се наставити притисак да се мигранти населе на српска огњишта.

За сада власти у ФБиХ као нове локације за мигранте првенствено циљају подручја где су пре рата живели Срби, односно подручја општина у ФБиХ попут Петровца, Дрвара, Грахова и Гламоча, где су се Срби вратили након рата и где су већинско становништво.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ