loading...
Регион Свет

ЗА ШТА СЕ ТО СПРЕМА: Црна Гора купује оружје од Америке ! Биће једина земља која има …

Од уласка у НАТО Црна Гора је већ склопила два велика уговора о куповини хеликоптера и оклопних возила од укупно 66 милиона евра, пише данас Дојче веле (ДW) и додаје да попут својих суседа, повећава војни буџет и све чешће шаље војнике у мисије широм света.

Црна Гора је већ договорила куповину 67 оклопних возила од САД, која ће коштати 36 милиона долара. То је прва набавка таквих возила за црногорску војску у последњих 40 година. Ради се о наследницима популарних хамера, које прави америчка компанија “Ошкош”. Први контигент стиже наредне године и Црна Гора ће бити прва у Европи која ће их имати у својим војним снагама, а купиће их из кредита.

Из црногорског Министарства одбране за тај медији кажу да та лако-оклопна патролна возила представљају значајан искорак у модернизацији Војске Црне Горе.

-С њима ће наше копнене снаге достићи неопходну способност размештаја, маневра, мобилности и заштите, а тиме и захтевани ниво компатибилности са савезничким земљама у НАТО и партнерским државама, казали су из тог ресора.

Ово је већ друга велика војна набавка од уласка Црне Горе у НАТО. Прошле године стигла су три хеликоптера која су за 30 милиона долара купљена из Канаде.

Не треба подсећати да су оволике набавке раније биле незамисливе за црногорску војску, чија је перцепција у добром делу јавности била да је бројчано мала и слабо опремљена да одговори изазовима 21. века. Из Министарства одбране кажу да су захваљујући тим хеликоптерима појачали способности за транспорт трупа, ваздушну подршку јединицама, медицинску евакуацију и трагање и спасавање, као и за помоћ становништву у случају природних непогода.

Од уласка у НАТО Црна Гора је за опремање војске већ платила око 20 милиона евра, а наредних година ће још најмање 46. Али то није све. Из Министарства кажу да су у последње две године добили бројне донације од САД у виду разне комуникационе, медицинске и друге опреме, док је Немачка донирала шест оклопних патролних возила “Мерцедес Бенц”. Највреднија донација тек се чека, а то је радар великог домета, помоћу којег ће Црна Гора моћи сама да надзире свој ваздушни простор. Тренутно, небо Црне Горе штите и њиме патролирају борбени авиони НАТО-чланица Италије и Грчке. Наведени радар је прилагођен НАТО-системима контроле и повезивања.

“Очекујемо да буде инсталиран до 2021”, саопштили су из Министарства.

ДОНАЦИЈА ОПРЕМЕ

Американци, осим што им продају оружје и донирају опрему својим савезницима на Балкану. Тако је недавно портал Балканска безбедносна мрежа објавио да су САД одобриле 110 милиона долара помоћи за четири земље Западног Балкана за набавку наоружања, а у оквиру програма који за циљ има замену борбених система из периода Совјетског Савеза наоружањем западног порекла. Тако ће, кажу, Пентагон платити набавку борбених возила за Војску Хрватске и Армију Северне Македоније, и хеликоптера за Оружане снаге Босне и Херцеговине и Албаније.

Ипак, улагање у модернизацију Војске Црне Горе је минорно у односу на то шта последњих година раде суседне државе.

Медији и аналитичари говоре о трци у наоружању између Србије и Хрватске, које улажу на стотине милиона у нове авионе, хеликоптере и друго наоружање. Србија, примећују, купује и бесплатно добија доста наоружања из Русије, док Хрватска планира куповину борбених авиона од САД. Модернизација Војске Црне Горе није резултат само потребе испуњавања НАТО-циљева већ је то, пре свега, у складу с националним интересима. Одлуке о наоружавању доносе се пажљивом анализом, како реалних потреба, тако и савремених безбедносних изазова, наводе из Министарства.

Од уласка у НАТО војни буџет Црне Горе прилично расте, а и наставиће, све док се не испуни чувени Трампов захтев да све чланице најмање два одсто БДП одвајају за одбрану. Тако је буџет 2018. био близу 54 милиона евра, а ове године већ 61,6 милиона. И тешко да наредне годинеможе бити мањи – само још већи.

Бројно стање Војске Црне Горе се није много повећало од уласка у НАТО. Новина је то да је од ове године уведено добровољно служење војног рока, који је Црна Гора укинула пре петнаестак година. Војска је у последње три године, због подмлађивања кадра, остала без већег броја припадника. Из система је изашло око 300 војника, а у исто време униформу је задужило око 270 момака и девојака. Војска Црне Горе тренутно броји 2.368 војника, последњи је податак Министарства одбране.

Извор: Блиц.рс

Loading...
loading...