Свет

Најсмртоноснији напад: Велики број мртвих и повређених !

Фото: Pixabay.com

Најмање 37 особа је убијено, а 60 рањено у нападу на конвој који је превозио раднике канадске рударске компаније „Семафо“ на истоку Буркине Фасо.

Компанија „Семафо“, која се бави експлоатацијом злата је прецизирала да се напад одиграо између рудника Фада и Бунгоу у овој земљи на западу Африке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напад на конвој од пет аутобуса, у пратњи војске, догодио се на путу ка руднику Бунгоу у источној области Ест. Само 15 километара их је делило од коначног одредишта када је, како су саопштиле локалне власти, група још неидентификованих наоружаних мушкараца напала из заседе конвој са радницима „Семафоа“. Прво је одјекнула експлозија импровизоване направе, а потом су нападачи почели да пуцају.

Делове једне од најсиромашнијих држава света, Буркину Фасо, некадашњу Француску Горњу Волту, последњих година потреса насиље које изазивају исламски екстремисти. „Семафо“ је, стога, појачао безбедносне мере прошле године после оружаних инцидената у близини два рудника те компаније у овој држави. Упркос додатним мерама предострожности, овај напад понео је неславни епитет најсмртоноснијег у последњих пет година.

Број жртава не обухвата оне којих је, могуће је, било међу безбедносним снагама, па се страхује да ће број настрадалих расти. Гувернер источног региона Сајду Саноу осудио је овај „варварски и кукавички напад“.

Насиље џихадиста је све учесталије, посебно на северу Буркине Фасо у области коју сматрају својим „склоништем“, јер ту лако прелазе из суседног Малија. Више од 630 људи је погинуло у нападима, који укључују упаде у села, мине на путевима и самоубилачке акције. У последње време одговорност за нападе су преузимале разне екстремистичке групе, као што су Ал каида и Исламска држава.

ТРЕЋИ НАПАД

ОВО је трећи напад у последњих 15 месеци на компанију која се бави експлоатацијом руде, а чије је седиште у канадском Монтреалу. Возила са радницима и њихова пратња на путу до рудника су била мета сличних напада прошлог августа и децембра.

Извор: Вечерње Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ