Србија

Откривено зашто Весељи иде у ХАГ, овај извештај открио страшну истину !

Одлазећи председник косовске Скупштине и лидер Демократске партије Косова (ДПК) Кадри Весељи нашао се међу бившим члановима Ослободилачке војске Косова (ОВК), које је позвао Специјални суд у Хагу, а његово име се помиње у више наврата у извештају Дика Мартија.

Весељијево име помиње се у извештају Дика Мартија у тачки 114 у којој се каже да су бивши команданти ОВК који су управљали логорима на северу Албаније били повезани са групом „Дреница“ под водством Хашима Тачија и у координацији, између осталих, и са садашњим лидером Демократске партије Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први пут се у извештају, у налазима из теренске истраге, Весељи помиње као део Дреничке групе, коју наводно води Хашим Тачи, а који је такође укључивао Джавита Хаљитија, Азема Суљу и Фатмира Лјимаја.

У извештају се наводи да су поменути непрекидно истраживани као осумњичени за ратне злочине, организовани криминал у великим случајевима од стране тужилаца УНМИК-а, Хашког трибунала и Еулекса.

Међутим, до данас, сви су избегавали ефикасну правду.

Постоје извори који поуздано укључују Хаљитија, Весељија, Суљу и Лјимаја, заједно с Тачијем и другима из његовог непосредног круга, да су налогодавци, а у неким случајевима вршили и лични надзор над – убиствима, затварањем, премлаћивањем и саслушањима у неким деловима тзв. Косова.

Такође, Весељи се доводи и у везу са Шаипом Мујом и Джавитом Хаљитијем, као групом одговорном за проналажење начина за коришћење милионских долара у ратним донацијама, покретање веза са страним приватним војскама и приватним компанијама за обезбеђење.

Весељи се доводи и у везу са саслушањем осумњичених који су сарађивали са српским властима.

Поред Кадрија Веселија, који се помиње у Мартијевом извештају, потврђен је и позив за Азема Суљу, али не и за Тачија, Халијтија и Мују.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ