Здравље Идвајамо

Први пут након неколико деценија: Откривен нови вирус који прети људима !

Фото: јутјуб

Научници су идентификовали нови сој ХИВ вируса, први пут у последњих 19 година, али и против њега тренутно постоји здравствени третман.

Нови сој припада М групи верзије ХИВ-1, односно истој породици вирусних подтипова који изазивају глобалну пандемију ХИВ-а, тврди компанија „Абот лабораторије“, која је заједно са Универзитетом Мисури спровела истраживање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ХИВ има неколико различитих подтипова или сојева, као и други вируси, и поседује способност мутирања током времена. Ово је први нови сој ХИВ-а групе М који је утврђен од када су 2000. успостављене смернице за разврставање подтипова.

Медицинској заједници је веома важно да зна који су сојеви вируса актуелни како би се омогућило ефикасно тестирање за откривање болести.

– Ово може постати прави изазов за дијагностичке тестове – најављује виролог Мери Роџерс, коаутор истраживања.

Ентони Фаучи, директор америчког Националног института за заразне болести, напомиње да су тренутни третмани за ХИВ ефикасни и против новог соја вируса. За сада није познато има ли ова варијанта вируса другачији утицај на болеснике.

Према подацима Светске здравствене организације, у свету од АИДС-а тренутно болује око 36,7 милиона људи, а од 2016. новоболелих има око 1,8 милиона.

Извор: Вечерње Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ