Русија

Русија једина пронашла начин: Ево како ће да убрза …

Компанија „Цнииточмаш“ (улази у састав „Ростеха“) увео је у употребу суперкомпјутер „Центар“, који ће омогућити развијање и тестирање стрељачког оружја у дигиталном формату, што ће убрзати те процесе два пута, саопштава прес-служба државне корпорације.

„Систем, који је развијен по налогу Министарства индустрије и трговине Русије предвиђен је за физичко-математичко моделовање тестирања стрељачког оружја и муниције. Може да обавља више од 50 билиона операција у секунди, што га сврстава у категорију суперкомпјутера“, наводи се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима представника „Ростеха“ Сергеја Абрамова, приликом дизајнирања оружја и муниције помоћу суперкомпјутера „Центар“ у модел испитивања је могуће укључити и топографске карактеристике полигона, утицај фактора животне средине и разлике у облику мета.

„На пример, супер-компјутер може да моделира лет метка на било којој висини, узимајући у обзир угаона брзина ротације. Да би се таква испитивања спровела у стварности, била би потребна права експедиција у планинама, и то са оружјем, муницијом, опремом и стручњацима. Коришћење технологије суперкомпјутера ће омогућити, према нашим проценама, да се скрати време развоја нових врста стрељачког оружја и муниције за 50 одсто“, истакао је он.

Комплекс суперкомпјутера чини више од 20 софтверских модула. Могућности комплекса се могу проширити додавањем нових модула, а отворена конструкција омогућава модернизовање система без губитка функционалности и радних перформанси.

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ