Свет Србија

ШТА ЋЕ БИТИ СА НАМА? Макронова изјава шокирала све: Србија ће од сада морати да се прилагоди

Он напомиње да Србија и регион морају прихватити нову реалност

Изјаве француског председника Емануела Макрона да је Европа пред амбисом и да се мора окренути себи професор Факултета политичких наука Слободан Самарџић види као доказ да су се циљеви ЕУ променили, али и као разлог за сумњу у проширење ЕУ и извесност наставка дијалога Београда и Приштине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он напомиње да Србија и регион морају прихватити нову реалност да нема приступања у ЕУ, те да је потребан нови модел сарадње јер је досадашња политика проширења, била нефикаснаи у случају земаља кандидата и у случају ЕУ.

„Ниједна од земаља на Западном Балкану не могу постати чланица ЕУ дуги низ година. Пре свега сада зато што ЕУ се неће ширити, а секундарни разлог је то што не испуњавају услове. Неке промене се морају догодити, а Србија би морала да се прилагоди том новом тренду“, сматра Самарџић.

Иако каже потребна је једна нова врсту уговорног модела између ЕУ и земаља региона, јер, подсећа, постојећи Споразум о стабилизацији и придруживању је имао за сврху да се систем дражава кандидата комплетно мења како би земље биле спремне за улазак.

„Ако нема уласка онда ту врсту уговорног односа треба мењати. Макрон даје неке елементе за то и требало би одговорни чиниоци Србије да се конкретније позабаве једном таквом иницијативом“, објашњава он.

На питање да лиочекује да ЕУ може покренути дијалог Београда И Приштине, он каже да сумња и да Србија сада треба да извуче консеквенце из досадашњих преговора и, додаје он, предложи алтернативни пут за решавање.

Јер се ЕУ, каже, није показала и као кредибилан посредник у преговорима и није била спремна да натера косметске Албанце да испуне један једини услов из Бриселског споразума, формирање Заједнице спрских општина на КиМ.

– Ово што сада видимо значи одлагање дијалога јер ово не води никуда. Сада не постоји чак ни она шаргарепа која је постојала пре десет година, да постоји некаква реална могућност да се приступи ЕУ. Сада су се циљеви променили, па мора да се мења политика и метод преговарања, наглашава Самарџић.

 

Извор: Еспресо.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ