Свет Србија

У овоме је Србија боља од Швајцарске !

Једна од ретких ствари у којима Србија има бољи резултат од Швајцарске је број производа са заштићеним географским пореклом – 50 напрема 38. Да не би све остало само на цифрама, на швајцарско-српском форуму од пријатеља смо сазнали рецепт како више зарадити од аутентичне српске хране и занатских производа.

Фрушкогорски липов мед заштитила је пчеларска задруга. Да ће им географска гаранција квалитета донети бољу зараду, схватили су после излагања на сајмовима у Немачкој и Италији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Имамо веће интересовање из иностранства него ли на нашем домаћем тржишту. Циљана цена с којом смо ми започели 2014. године је 10 евра или 1.200 динара, а на страним тржиштима смо продавали за 20, 25 евра, каже Ђорђе Мркић, пчелар са Фрушке Горе.

Истраживања показују да и домаћи купац све више зна да су овакви производи направљени од састојака најбољег квалитета по традиционалној рецептури.

И Пироћанци су спремни да за њих плате више, а заштитили су неке од најславнијих. Пиротски ћилим, пеглану кобасицу и качкаваљ који се прави у Средњој млекарској школи.

– Ради се максималним капацитетима. Цена готових производа је порасла за 30 одсто, а повећана је и откупна цена млека од произвођача, наводи градоначелник Пирота и потпредседник Управног одбора Наледа Владан Васић.

Покрајински секретар за пољопривреду Вук Радивојевић истиче и да се заштитом географског порекла пољопривредних производа директно доприноси развоју руралних средина и сеоског туризма, јер се стварају услови за привређивање и опстанак малих пољопривредних газдинстава.

Да на овој причи може да почива економија целе локалне заједнице, најбоље сведочи амбасадор Швајцарске Филип Ги. У његовом родном граду музеј сира „Гријер“ годишње посети 170.000 туриста који присуствују производњи. Саветује да и Србија развија искуствени туризам, јер има од чега.

– Србија је место где се генерацијама гради локални идентитет кроз традиционалну храну. То наслеђе мора бити сачувано јер у себи носи огроман економски потенцијал, истакао је амбасадор Ги.

У свету постоји 8.000 прехрамбених производа са заштићеним географским пореклом од чега је половина заштићена у Европској унији. То тржиште је вредно 55 милијарди евра. Ми смо заштитили педесетак производа.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ