Србија

Уводи се нови ПРОПИС: Ево шта морате да знате, уколико вам неко шаље новац из иностранства !

Име свакога ко шаље новац из Србије, било да је прималац у земљи или иностранству и свакога коме новац стиже, од 1. јуна следеће године наћи ће се у Јединственом регистру корисника новчане дознаке.

Увођење Регистра предвиђено је изменама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, који је у скупштинској процедури.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дознаке се у јавности углавном везују за приливе из дијаспоре и то најчешће из Немачке и других европских држава где ради највише људи из србиије, који новац шаљу рођацима у земљи.

Биће „пописани“ и грађани који су у првих осам месеци ове године из иностранства примили укупно 2,29 милијарди евра на име пензија, социјалних примања, радничких дознака, као и помоћи и поклона из иностранства.

Регистар ће водити Народна банка Србије, а подаци из њега неће бити јавно доступни.

Новчана дознака није само она која „легне“ на рачун у банци, већ се односи и на услуге које пружају платне институције, путем којих новац може да се прима и шаље без отварања рачуна.

Ову услугу у међународном платном промету пружају банке, платне институције и ЈП „Пошта Србије“, Вестерн јунион, Маниграм и РИА Монеy трансфер.

Како се наводи у чланку, основни циљ успостављања регистра је унапређење ефикасности система за спречавање прања новца у вези са извршењем платних трансакција.

– Центраним вођењем података омогућава се олакшани и бржи приступ подацима о корисницима новчаних дознака када је то неопходно за откривање криминалних активности – објашњавају у НБС.

Додају да више неће бити потребно да се надлежни органи обраћају свакој платној институцији појединачно, што за собом носи неблаговременост у поступању и одговорајуће ризике.

У НБС истичу да ће се на податке из Регистра примењивати одредбе закона којим се уређује пружање платних услуга које се односе на пословну тајну, као и одредбе прописа којима су уређује заштита података о личности.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ