Свет Србија

Макрон сасуо свима ИСТИНУ у лице: Срби нису ништа КРИВИ !

Француски председник Емануел Макрон поруком да је Босна „паклена машина“ наљутио је Сарајево и практично потврдио оно што Срби годинама причају.

Говорећи о Западном Балкану, Макрон је оценио да је Босна и Херцеговина у региону већи проблем од Албаније и Северне Македоније. Он је БиХ назвао „темпираном бомбом“ и „пакленом машином“ која откуцава, посебно због повратка џихадиста, а све је изазвало оштру реакцију у Сарајеву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председавајући председништва БиХ Жељко Комшић одмах је на разговор позвао француског амбасадора у тој земљи, како би од њега добио „појашњење оваквих ставова француског председника“.

А питање које се неминовно намеће је — зашто је Макрон апострофирао управо БиХ као земљу која може да изазове проблем у региону?

Предраг Ћеранић, професор са Бањалучког универзитета, каже да оно што је Макрон рекао јавно јесте нешто на шта Република Српска одавно указује.

Ћеранић каже да су Макронове оцене и његови ставови за западну дипломатију — суочавање са истином.

„Дакле, испоставило се да на Западном Балкану, у безбедносном смислу, проблем нису Милорад Додик и Срби, него ратници џихада који се у све већем броју враћају са сиријског ратишта у БиХ. Они су опасност не само по БиХ и регион, него и за целу Европу. Макрон је зато и реаговао и не треба уопште сумњати да француске службе безбедности у БиХ имају довољно информација о свему што се дешава“, уверен је наш саговорник.

Ћеранић верује и да је Макрон, када је делио „епитете“, сигурно мислио и на унутрашње политичко питање Босне.

Да ли је ово став ЕУ?

„Ово јесте прст у око Сарајеву, али је и показатељ да ЕУ гради властиту политику, јер је Макрон најавио оснивање европских оружаних снага, што је отклон од америчке политике. А садашњу политику Сарајева подржава ’дубока држава‘ Америке“, верује Ћеранић.

Наш саговорник не сумња да вероватно и сама Ангела Меркел мисли исто као и Макрон, али да то из одређених разлога не жели јавно да каже.

„Верујем да ће сада уследити и разни тестови и анализе француских аналитичара и сигуран сам да он то није рекао тек тако, већ је то део шире политике према Западном Балкану, што се видело и из његове претходне одлуке да не дозволи отварање преговора са Македонијом и Албанијом“, наглашава Ћеранић.

Он каже да су реакције из Сарајева очекиване и додаје да Жељко Комшић глуми великог државника и да је само зато позвао француског амбасадора на разговор.

На Макронову изјаву реаговао је и портпарол Исламске заједнице Мухамед Јусић, који је рекао да је, за разлику од Француске, која је у Сирију и Ирак послала 1.900 људи, из Босне отишло само 300 грађана, углавном жена и деце. Јусић је додао и да Француска очекује повратак 450 џихадиста, те не види зашто су они већи проблем у БиХ него у Француској.

Професор сарајевског универзитета Фикрет Чаушић сматра да је Макронова изјава депласирана и врло непрактична и некоректна.

„Међутим, Макронове поруке не изненађују, зато што он има озбиљне нестабилности у својој држави. Мислим да Макрон игра на карту да скрене поглед са тих дешавања у својој држави, импутирајући проблеме на Балкану, који не постоје на начин на који их је он презентовао“, верује професор Чаушић.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ