Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Упозорење за све возаче : Од 1. децембра ово морате имати у гепеку

Када је снег на коловозу, ланци се монтирају на погонске точкове и то на оним саобраћајницама где је означена обавезна употреба

Агенција за безбедност саобраћаја Србије подсећа возаче да је, од 1. новембра до 1. априла, законска обавеза да им возила буду опремљена са све четири зимске гуме, уколико је на коловозу снег, лед или поледица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У наведеном календарском периоду, изван насељених места, обавезно је (у пртљажнику) имати ланце или друга средства за повећање тракције, наводи се у саопштењу Агенције.

Када је снег на коловозу, ланци се монтирају на погонске точкове и то на оним саобраћајницама где је означена обавезна употреба.

У насељеним местима, возила не морају бити опремљена ланцима. У зимској опреми аутобуса и теретних возила обавезна је још и лопата.

Агенција такође, напомиње да дубина газећег слоја на пнеуматицима мора бити минимум 4 мм и да се не смију постављати пнеуматици са клиновима.

Летње гуме, на температури испод седам степени, губе своју најважнију карактеристику – добро пријањање на асфалт, а њихов зауставни пут приликом кочења је и до два пута дужи од прописаног трага који остављају зимски пнеуматици.

Већа дубина канала на шарама гума за зиму главни је разлог зато што чак и најјефтинији зимски пнеуматици имају четири пута боље приањање него летњи, подсећа се у саопштењу и додаје да су шаре зимских гума тако обликоване да спречавају задржавање снега и појаву “аквапланинга”.

Агенција напомиње и да су зимски пнеуматици бољи за употребу чак и када су коловози суви, ако су температуре ниже од седам степени, као и да је конструкција металног “костура” зимске гуме тврђа и отпорнија на механичке ударе.

Пнеуматике старије од пет година потребно је детаљно контролисати једном годишње, односно најбоље приликом редовне промене са летњих на зимске и обрнуто.

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на возаче да прилагоде вожњу условима на путу, поштују саобраћајне прописе и буду опрезни током вожње.

 

Извор: Еспресо.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ