Свет

ПОТРЕС У СВЕТУ! Турци жестоко запретили Американцима: Прешли сте 10.000 километара само да би…

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу изјавио је да приход од сиријске нафте припада само сиријском народу, критикујући изјаву представника Пентагона да зараду са нафтних изворишта у Сирији добијају само Курди, а не САД.

Представник Пентагона Рет Хофман рекао је раније да приход од сиријске нафте иде курдским формацијама, а не Сједињеним Америчким Државама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нико нема право да располаже богатствима Сирије. Доћи овде са раздаљине од 10.000 километара и процењивати нафтна изворишта те земље — то противречи међународном праву. Они (САД) отворено признају да се тамо налазе ради нафтних изворишта, али та изворишта припадају сиријском народу“, рекао је Чавушоглу.

Око 90 одсто сиријске експлоатације нафте налази се на источној обали Еуфрата, где је раније било упориште и одакле је стизао главни извор прихода терориста ДАЕШ-а. Сада је та област под контролом курдских одреда Сиријских демократских снага, иначе савезника САД.

У октобру је председник САД Доналд Трамп, који је раније саопштио да намерава да повуче све америчке снаге из тих области, рекао да ће део војске остати да би „чувао нафту“ од терориста ДАЕШ-а.

Он је навео да је могуће да је дошло време да Курди пређу у тај нафтни регион, објашњавајући да им је „потребан новац“. Амерички председник је додао да САД могу да утичу на то да једна велика америчка нафтна компанија дође у то подручје и да „све учини како треба“.

Касније је шеф Пентагона Марк Еспер изјавио да ће САД штитити нафтна изворишта у Сирији и да ће одговорити силом на покушаје да се она преузму. Према његовим речима, амерички војници не намеравају ту да пусте ни Русију, ни сиријску војску.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је изјавио да САД зарад прихода од сиријске нафте подржавају оружане формације које су им лојалне, а портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков је рекао да САД месечно добијају више од 30 милиона долара од експлоатације нафте у Сирији.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ