Србија

СРБИ ЋЕ БИТИ ОДУШЕВЉЕНИ! ПВО систем стиже у Србију: Ево о чему се ради

На позив Европске групације „МБДА“, делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, присуствовала је на војном полигону на Сардинији бојевом гађању ПВО системом „Мистрал 3“, саопштило је данас Министарство одбране.

Реч је о систему за чију је куповину Србија ове године потписала уговор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Милорадовића, делегација се уверила у квалитет система ракета чију је куповину уговорила Србија и могућност њихове интеграције на систем ПАСАРС који је производ домаће индустрије.

Приликом гађања на полигону италијанске војске на Сардинији систем је био увезан, ракета је лансирана из аутоматизованог система АТЛАС РЦ, подаци о циљу су давани с командног места ЛИКОРН који је такође имао на себе спојене радарске и оптоелектронске осматрачке сензоре. Гађање је на малу мету која је симулирала борбени хеликоптер изведено успешно, навео је он.

Имали смо прилику, наводи Милорадовића, да видимо да су оптоелектронски нишански сензори захватили циљ на више од 11 км, имали смо прилику и да пратимо правилан лет ракете и погодак у циљ на нешто више од 7 км.

Нама је то било веома битно како бисмо се пре свега уверили у квалитет система ракета чију смо куповину уговорили, а такође и да видимо како је он интегрисан у ове командне системе и са осталим сензорима. Управо је то нешто што нама предстоји, јер планирамо да интегришемо ракету на наш систем ПАСАРС који је такође увезан у наш командни батеријски систем базиран на модернизованом радару ЖИРАФА, казао је он.

Недавна посета француског председника Емануела Макрона резултирала је и потписивањем више споразума из области наоружања и војне опреме, када је договорена набавка ПВО система „Мистрал 3“ чиме се добија веома ефикасно средство за мале висине, које одликује кратко време реакције, велике маневарске способности, као и велика отпорност на дејства савремених система за самозаштиту ваздухоплова.

„Мистрал 3“, казе се у саопштењу, представља последњу генерацију преносних ракетних система кратког домета и у односу на сличне системе осталих произвођача истиче се низом напредних карактеристика.

Издвајају се високе маневарске способности ракете које омогућавају дејство по ваздухопловима који интезивно маневришу са оптерећењем до 9г, велики домет ракете који омогућава дејство по ваздухопловима на даљинама до 7,5 км, бојева глава велике разорне моћи која омогућава поуздано уништење циља, висока отпорност на пасивне и активне системе за електронско ометање употребом технологије матричног инфрацрвеног детектора, могућност дејства у сложеним метео условима, дању и ноћу употребом инфрацрвене камере високе осетљивости у систему за нишањење, могућност интеграције у различите хибридне борбене системе.

Преносни ракетни систем кратког домета „Мистрал 3“ биће испоручен у две варијанте.

У првој ће се користити као лаки преносни ПВО систем, док ће у другој варијанти бити интегрисан у артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС-16 високог нивоа балистичке заштите и мобилности.

Интеграцијом у систем ПАСАРС-16 добиће се средство способно да пружи ефикасну ПВО заштиту оклопним и механизованим јединицама непосредно из борбеног поретка, као и да оствари врло ефикасну ватру по циљевима на земљи, наведено је у саопштењу.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ