Свет Србија

СТИГЛЕ ЛЕПЕ ВЕСТИ ИЗ ВАШИНГТОНА: Нема санкција за Србију, због …

Томас Зарзецки, директор Радне групе 231 за контролу наоружања, рекао је да нема ни говора да би Србији могле бити уведене санкције.

Србија без икакве бојазни од америчких санкција може да настави раније започету војно-техничку сарадњу са Русијом и куповину ПВО система „панцир С“. Овако гласи порука САД коју је у Београд донео Томас Зарзецки, директор радне групе 231 за контролу наоружања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зарзецки је „специјалац“ који за Стејт департмент процењује да ли нека земља, појединац или компанија заслужују да се нађу на удару америчких санкција због сарадње са Руском Федерацијом и супротстављања „интересима САД“.

Нема никаквих тајни
Србија се под лупом Стејт департмента и њиховог Посебног одељења за спровођење санкција нашла након недавне заједничке вежбе са Ваздушно-копненим снагама Русије „Словенски штит“. Тада су у Србију допремљени моћни руски ракетни системи С-400 тријумф, али и „панцир“ који ће ускоро бити део српског ПВО, што је упалило црвени аларм у Вашингтону.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Метју Палмер тада је најавио да би Србија могла да се суочи са америчким санкцијама због војне сарадње са Русијом и набавке „панцира“.

Међутим, Томас Зарзецки је јуче у Београду искључио могућност увођења санкција. Он се састао са шефом српске дипломатије, Ивицом Дачићем, који је пренео да нам Америка неће уводити санкције.

– Разговар је био конкретан и добар. Неће бити никаквих санкција. Зарзецки је задовољан оним што је чуо у Београду, да желимо отворене односе, да немамо шта да кријемо, нити да желимо да улазимо у проблеме са САД. Рекао сам му да ми имамо своје интересе који се тичу заштите тероторијалног идентитета и суверенитета и у складу са тим морамо да водимо рачуна о одбрамбеним могућностима и да водимо политику војне неутралности. Зарзецки је сада обишао 60 земаља, тако да од његовог доласка у Србију не треба правити никакав спектакл. Могу вам рећи да је због те приче о санкцијама, онако како је постављена, Зарзецком било непријатно – пренео је Дачић.

Амерички изасланик састао се и са министром одбране Александром Вулином и представницима Министарства финансија, са којима је разговарао о осталим техничким детаљима.

Својеврсни притисак
Претхедно је и председник Србије Александар Вучић поручио из Женеве да Србија нема разлога за бригу, јер држава води одговорну политику.

– Све је то помало чудно, али људи не треба да се секирају. Када САД доносе одлуку о тим санкцијама, а не доносе их лако, уводе их некој компанију или појединцу, а не народу – објаснио је он.

Директор Евроазијског безбедоносног форума Митар Ковач каже да је посета Зарзецког ипак својеврсни притисак на Србију.

– Мислим да их је изненадио долазак С-400 и да нису до краја сигурни да ли је Србија одустала од набавке, посебно јер су наши војници прошли набавку за његово руковање. Вероватно су тражили неке гаранције око набавке наоружања, и овом посетом су превентивно покушали да амортизују ту причу да не би дошло до набавке С-400. Посета се може гледати и као индиректна претња и притисак јер би набавка С-400 пореметила однос снага на Балкану – наводи Ковач.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ