Србија

СТИЖЕ НОВИ ЗАКОН! Пушачима се ово неће свидети: Следи потпуна забрана…

Наша земља ће морати да повећа акцизе на дуван и потпуно избаци цигарете на јавним местима

Поскупљење цигарета и потпуна забрана пушења на јавним местима мере су које ће да задесе пушаче у Србији на њеном путу ка Европској унији, навео је за “Политику” Небојша Лазаревић, члан Ужег преговарачког тима Србије са ЕУ.

Наиме, наша земља је у оквиру Поглавља 28, које се тиче и јавног здравља, обавезна да предузме и одређене мере које се односе на ограничавање употребе дувана. Мере које су до сада предузете попут делимичне забране пушења, текстуалних упозорења на кутијама цигарета, забране оглашавања нису довољне.

– Наши закони су само делом усклађени са европским, али потези попут повећања акциза на дуван и потпуна забрана пушења су кључни. Међутим, одлука о повећању пореза треба да се донесе само ако је држава спремна да се супротстави уз помоћ инспекције и полиције онима који ову прилику користе за шверц цигарета – наглашава Лазаревић.

Борба са дуванским димом није лако прошла ни у земљама Европске уније које су се опирале строгим прописима Европске комисије (ЕК). Ипак, ЕК је успела да установи своје надлежности, па данас пушачима у земљама ЕУ није лако – дуван је прилично скупљи него код нас, а готово да нема кафића у којем је могуће запалити цигарету.

– Од 1. октобра ове године и Црна Гора је, дакле земља која зависи од туризма, увела потпуну забрану пушења – наводи Лазаревић.

На недавно одржаном скупу организације Пројекта Правне подршке преговорима, шеф операције у Делегацији ЕУ у Србији Ингве Енгстром истакао је да није реч о потпуној забрани пушења, већ “о обавези државе да обезбеди да се мање пуши и да они који не пуше не трпе последице”.

Дуванска директива из 2009., која је ступила на снагу 5 година касније, између осталог регулисала је и оглашавање дуванских производа. Тако су забрањене ароматичне и слим цигарете, а уведена су и обавезна обавештења на паковањима о последицама пушења.

– Било је раније речи о оснивању кол-центара који би помогли онима који одлуче да оставе дуван, али се до данас то није остварило – подсећа саговорник “Политике”.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Телеграф.рс/ Политика

loading...
Loading...