Србија

СТИЖЕ НОВИ ЗАКОН! Пушачима се ово неће свидети: Следи потпуна забрана…

Наша земља ће морати да повећа акцизе на дуван и потпуно избаци цигарете на јавним местима

Поскупљење цигарета и потпуна забрана пушења на јавним местима мере су које ће да задесе пушаче у Србији на њеном путу ка Европској унији, навео је за „Политику“ Небојша Лазаревић, члан Ужег преговарачког тима Србије са ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, наша земља је у оквиру Поглавља 28, које се тиче и јавног здравља, обавезна да предузме и одређене мере које се односе на ограничавање употребе дувана. Мере које су до сада предузете попут делимичне забране пушења, текстуалних упозорења на кутијама цигарета, забране оглашавања нису довољне.

– Наши закони су само делом усклађени са европским, али потези попут повећања акциза на дуван и потпуна забрана пушења су кључни. Међутим, одлука о повећању пореза треба да се донесе само ако је држава спремна да се супротстави уз помоћ инспекције и полиције онима који ову прилику користе за шверц цигарета – наглашава Лазаревић.

Борба са дуванским димом није лако прошла ни у земљама Европске уније које су се опирале строгим прописима Европске комисије (ЕК). Ипак, ЕК је успела да установи своје надлежности, па данас пушачима у земљама ЕУ није лако – дуван је прилично скупљи него код нас, а готово да нема кафића у којем је могуће запалити цигарету.

– Од 1. октобра ове године и Црна Гора је, дакле земља која зависи од туризма, увела потпуну забрану пушења – наводи Лазаревић.

На недавно одржаном скупу организације Пројекта Правне подршке преговорима, шеф операције у Делегацији ЕУ у Србији Ингве Енгстром истакао је да није реч о потпуној забрани пушења, већ „о обавези државе да обезбеди да се мање пуши и да они који не пуше не трпе последице“.

Дуванска директива из 2009., која је ступила на снагу 5 година касније, између осталог регулисала је и оглашавање дуванских производа. Тако су забрањене ароматичне и слим цигарете, а уведена су и обавезна обавештења на паковањима о последицама пушења.

– Било је раније речи о оснивању кол-центара који би помогли онима који одлуче да оставе дуван, али се до данас то није остварило – подсећа саговорник „Политике“.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Телеграф.рс/ Политика

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ