Србија

ГРАЂАНИ ОГОРЧЕНИ! Ево шта ће поскупети од 1. јануара: Једна ствар је посебно разбеснела Србе!

Спремите дебље новчанике јер ће просечан рачун бити скупљи и 350 динара, не рачунајући робу која је поскупела или чије се поскупљење тек очекује

Неколико кључних елемената које чине наш свакодневни живот, прилично ће нам олакшати и осиромашити новчанике у наредном периоду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико нисте приметили, а мало је вероватно да је тако, нека роба је већ осетно поскупела (говоримо о другој половини године), док се за неке скок цене очекује већ с првим даном нове године, када на снагу ступи одлука о њиховом увећаном ценовнику.

Цигарете

Међу првима на удару ове године били су пушачи. Нјима је због акцизног усклађивања, паклица коштала више у просеку од око 10 динара. Подсетимо, Србија мора да достигне стандарде ЕУ, које прописују да је висина минималне акцизе 90 евра на 1.000 цигарета.

У Србији је сада око 60 евра, чиме наша држава спада у оне у којима су цигарете најјефтиније. Негде ту уз цигарете скочила је и цена горива и кафе.

Путарине

Поскупљење путарина најављивало се неколико месеци, а од почетка августа оно је и званично ступило на снагу. Возачи већ неколико месеци плаћају 12 одсто скупљу путарину. Колико су ти појединачни износи, можете читати у нашој посебној вести ОВДЕ.

Инфостан и ставка „хладна вода“

Уплатница ЈКП „Инфостан технологије“ биће 10 одсто тежа. Грађани Београда ће, наиме, за услуге Инфостана убудуће у оквиру ставке „хладна вода“ плаћати и нешто више од 130 динара за нову услугу – „погонска спремност система“.

То је нова услуга која је уведена и биће у фиксном износу од 130,68 динара (са ПДВ) без обзира на количину утрошене воде.

Одлука међутим, још чека потпис градоначелника.

Струја

Електрична енергија ће од 1. децембра за домаћинства поскупети 3,9 одсто, што значи да ће за просечан рачун који стиже на наплату у јануару, грађани издвајати од 110 до 150 динара више, у зависности од потрошње.

ТВ претплата

Предлогом измена Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис предвиђено је поскупљење претплате са 220 на 255 динара месечно.

Нова такса, коју грађани иначе плаћају преко рачуна за струју, требало би да почне да се наплаћује од 1. јануара 2020. године.

И то није све

После поскупљења струје, ТВ претплате, таксе за воду, кориговање цена најавила је и „Градска чистоћа“ . Уместо 5,13 динара по квадрату, сада ће се за смеће плаћати 5,64 динара.

Све укупно то је око 350 динара додатно по сваком рачуну.

Треба напоменути и да је поскупело издавање возачких дозвола, али и цена најма станова па ћемо нову 2020. свакако дочекати као „скупљу“, прилично скупљу.

 

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ