Здравље Идвајамо

Опрезно са овим лековима: Веома су штетни за …

Фото: Pixabay.com

Таблете са ацетилсалицилном киселином не би смеле олако да се узимају. Ако због крвних судова ипак морају да се користе ови препарати, неопходно је прво попити инхибитор протонске пумпе

Због високе телесне температуре и болова многи, и иначе, а посебно у сезони респираторних инфекција, прво посежу за таблетама са ацетилсалицилном киселином. Лекари кажу да то није добра одлука, и да су лекови са парацетамолом безбеднији за ублажавање ових симптома. Осим тога, о утицају ацетилсалицилне киселине на здравље, лекари се споре већ деценијама. Наиме, према саветима америчких доктора једна таблета ацетилсалицилне киселине дневно добра је за очување здравља срца и крвних судова. Европски доктори не прихватају овај став. По њима, колико год ацетилсалицилна киселина прија здрављу кардиоваскуларног система, она повећава ризик од развоја болести желуца, тачније узрокује појаву крварења, што може да буде фатално.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Професорка др Соња Вучковић, директорка Института за фармакологију Медицинског факултета у Београду, каже да таблете са ацетилсалицилном киселином никако не би требало неконтролисано узимати:

– Нјихова примена може да доведе до оштећења слузокоже желуца, крварења услед нарушавања функције тромбоцита и поремећаја згрушавања крви, напада бронхијалне астме, као и до таложења мокраћне киселине и њених соли у бубрезима и зглобовима осетљивих особа.

Ацетилисалицилна киселина је нарочито опасна за децу млађу од 16 година.

– Код најмлађих који болују од вирусне инфекције лек који садржи ову супстанцу може да узрокује тешку клиничку слику коју називамо Рејев синдром, када наступају по живот опасне компликације, најчешће на мозгу и јетри – каже наша саговорница.

За пацијенте који болују од атеросклерозе или имају значајно сужење неког крвног суда, имали су мождани или срчани удар ацетилсалицилна киселина је, ипак, неизбежан део терапије.

– Пацијентима оболелим од атеросклерозе ова киселина је лек и ми им саветујемо да је узимају сваког дана у малој дози од 75 до 100 милиграма – каже доцент др Марко Драгаш, васкуларни хирург Клиничког центра Србије.

Али, и минимална доза ацетилсалицилне киселине код пацијената, који осим атеросклерозе болују и од гастритиса и чира на жалуцу, може да створи озбиљне компликације. Када овај лек мора да се пије, без обзира на могуће нежељене ефекте, потребан је опрез.

– Пацијентима који имају нарушено здравље дигестивног система саветујемо да пре јела попију лек за заштиту желуца, неки од медикамената из групе инхибитора протонске пумпе – каже др Срђан Марковић, гастроентеролог Клиничко-болничког центра „Звездара“. – Тек када поједу оброк требало би да попију таблету са овом киселином или било који други антитромбоцитни лек.

ОМОТАЧ

Ацетилсалицилна киселина се масовно користи у превенцији кардиоваскуларних болести од осамдесетих година прошлог века, када су научне студије потврдиле да њене ниске дозе делују повољно у спречавању развоја болести срца и крвних судова.

Произвођачи су данас произвели и таблете ацетилсалицилне киселине са посебним омотачем. Тај омотач има улогу заштите од штетних ефеката лека, јер спречава растварање у желуцу, већ се лек излучује у цревима.

Извор: Вечерње Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ