Свет Србија

Амерички професор открива: Трамп жели да реши питање Косова, али …

Без Вашингтона неће бити договора између Београда и Приштине, САД желе да допринесу мирном решењу, али је проблем што је председник Трамп непредвидљив и не слуша никога, изјавио је у интервјуу за Косово Онлајн амерички професор историје и безбедности Грегори Мур.

Професор Мур је протеклог викенда одржао предавање у Институту за националну и међународну безбедност у Београду, где је истакао да САД тренутно воде главну реч у посредовању између Београда и Приштине са чак два специјална изасланика – Метјуом Палмером, представником Стејт департмента за Западни Балкан, и амбасадором Гренелом, који је специјални изасланик председника Доналда Трампа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упитан да ли имамо разлога да будемо забринути зато што је Вашингтон поставио двојицу специјалних изасланика за овај регион, Мур је рекао да не зна околности под којима су и Палмер и Гренел именовани за специјалне изасланике.

„Можда је било и неког неслагања на релацији између њих, али у сваком случају немате разлога да будете забринути. САД желе да допринесу мирном решењу између Србије и Косова“, рекао је Мур.

Он је оценио и да никоме не одговора конфликт у региону, осим како је рекао, можда Русима, и зато мисли да ће САД тражити адекватно решење комплексног проблема.

„Битно је да се обе стране посвете процесу који ће на крају довести до прихватљивог решења“, указао је Мур.

На опитање да ли је истина да САД желе да нађу решење за косовски проблем пре председничких избора 2020. године, он каже да је у овом тренутку, када је покренут опозив председника, свака победа у спољној политици битна.

„Решење косовског проблема у америчкој јавности не може да се пореди са ликвидацијом Багдадија, али у Пенсилванији и Охају, где постоје јаке српске заједнице, то је веома битно питање и може да буде вест која ће донети поене Трампу. Колико ће то утицати на изборе, не знам, још много ствари се може десити“, оцењује Мур.

Говорећи о непредвидивости Трампа, објашњава да су његови поступци минирали поверење великог броја земаља у САД, и чак може да изгуби изборе.

„И Трампов наследник ће имати велике проблеме у покушају да поврати то поверење, а ако Трамп избори још један мандат, очекујем исти тобоган какав сад гледамо. Једног дана каже да ће увести санкције, неколико дана касније прича нешто друго. Тешко је предвидети који ће му бити следећи потез и шта можете очекивати од САД“, оцењује Мур.

Он указује и да је тешко да Трампа неко саветује, попут Гренела, јер он не слуша никога.

„Како саветовати некога ко не слуша? То је то. Он не верује професионалним дипломатама, обавештајном сектору. Бира људе који му се свиђају, а кад престану да му се свиђају, бира нове“, истиче Мур.

Он сматра и да је ово регион о којем Американци треба више да знају и председник треба да дође да се рукује са људима из Србије. „Не само Трамп, него сваки председник САД. Не знам зашто је протекло толико времена од посете неког америчког председника, сви они се фокусирају на кризна места и тамо где желе нешто да остваре, а Балкан није био на листи приоритета. Да саветујем председника, саветовао бих га да посети Србију“, закључио је Мур.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ