Свет

ГРАЂАНИ НА НОГАМА: Председник поднео ОСТАВКУ !

Председник Боливије Ево Моралес поднео је оставку.

Заједно са Моралесом, оставку су поднели потпредседник Алваро Гарсија Линера, министар владе Карлос Ромеро и министарка здравља Габријела Мотањо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније је командант оружаних снага Боливије Вилијамс Калиман позвао председника Моралеса да поднесе оставку, како би помогао да се обезбеди стабилност у држави.

– Дајемо оставку како наша браћа и сестре, државни службеници, не би били мета напада и претњи – рекао је Моралес обраћајући се нацији.

Моралес је насталу ситуацију назвао државним ударом.

– Браћо и сестре, желим да вам кажем да наша борба неће престати. Наставићемо да се боримо за једнакост и мир“, истакао је он. „Сада је моја дужност као председника да пронађем начин за смирење ситуације – додао је Моралес.

У Боливији су 20. октобра одржани председнички избори. Према информацијама које је објавио Високи изборни суд, на њима је победио досадашњи шеф државе Моралес. НЈегов главни ривал, бивши председник Карлос Меса, изјавио је да неће признати Моралесову победу у првом кругу. Након објављивања резултата гласања у Боливији почели су протести и штрајкови. Моралес је увео ванредно стање и оптужио опозицију да покушава да организује преврат.

Организација америчких држава је у недељу објавила извештај у којем се наводи да њени стручњаци који су били укључени у проверу резултата пребројавања гласова не могу да потврде те резултате и позвала на поновно гласање. Након тога Моралес је објавио о припреми нових избора и промену у саставу Високог изборног суда.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ