Здравље

ПАЖЊА! Ову храну често једете, а она изазива канцер,болест бубрега и повишен притисак

Фото: Pixabay.com

Порција није комплетна без тањира сланог, масног помфрита. Али да ли сте знали да помфрит садржи канцерогену намирницу који се зове акриламид?

Ако једноставно не можете да одолите помфриту, време је да прочитате која четири здравствена ризика изазива једење ове популарне брзе хране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Помфрит може да повиси притисак

Помфрит је зачињен са много соли, а све што је преслано може да повећа притисак, што даље може да проузрокује болест срца и бубрега, па чак и мождани удар.

Према Националној медицинској академији (НАМ), која се раније звала Институт за медицину, требало би да конзумирате само 1.500 до 2.000 мг (или пола кафене кашичице) соли дневно. Међутим, просечни Американац дневно конзумира око две кафене кашике соли.

Порција помфрита садржи најмање једну трећину препорученог дневног уноса соли или више од 600 мг.

Помфрит може да повећа ризик од дијабетеса, гојазности и срчаних болести

Помфрит је пун угљених хидрата и „лоших“ масти. Порција помфрита садржи 63г угљених хидрата.

Када се конзумирају умерено, угљени хидрати су корисни и дају вашем телу енергију. Влакна су такође врста угљених хидрата која подстичу правилно варење и ограничавају додатна ослобађања инсулина. Међутим, кромпир који се користи за помфрит је огуљен, што му одузима влакна.

Једење пуно помфрита такође повећава унос соли и скроба заједно са мастима из уља које се користи за пржење.

Сви ови фактори у комбинацији могу повећати ризик од развоја здравствених проблема попут рака, срчаних болести, гојазности и дијабетеса типа 2.

Помфрит може да нашкоди трудницама

Труднице би требало да у потпуности избегавају помфрит, јер садржи акриламид, канцерогене и неуротоксичне агенсе. Акриламид се налази у храни прженој на температурама вец́им од 365 Ф. Фетуси и новорођенчад су подложнији ефектима акриламида, јер им баријера у крви и мозгу још увек није у потпуности развијена.

Према студији, печењем или пржењем скробне хране на вишим температурама ствара се акриламид. Да бисте ограничили унос акриламида, избегавајте дуго пржење хране, поновну употребу уља или претерано загревање.

Ако желите да смањите ризик од рака, срчаних болести, гојазности и дијабетеса типа 2, ограничите конзумирање помфрита. Можете направити здравији, домац́и помфрит тако што ц́ете га ставити у маслиново уље.

Помфрит изазива гојазност

Помфрит је пун масти због којих можете да добијете нежељену тежину. Једна порција помфрита садржи 24 г масти, а кроз вашу дневну исхрану не би требало да унесете више од 65 г. Према једној студији, исхрана богата мастима може да оштети нервне ћелије мозга које контролишу телесну тежину.

Помфрит садржи и велике количине засићених и транс масти. Ове врсте масти могу да повећају холестерол у крви, што онда може повећати ризик од срчаних болести, можданог удара и дијабетеса типа 2.

Вишак соли (натријум-хлорида) у помфриту може такође да изазове задржавање воде у вашем телу, што резултира гојазношћу.

Пет здравих домаћих алтернатива помфриту

Испробајте ове здраве алтернативе помфриту следећи пут када пожелите нешто да грицкате:

Хрскави зелени пасуљ – Свежи, хрскави зелени пасуљ једнако је хрскав као и помфрит. Сипајте пасуљ у мало маслиновог уља, а затим зачините са сољу и бибером. Пеците зелени пасуљ у рерни док не порумени, затим га извадите и пре послуживања поспите наренданим пармезаном.

Чипс од кеља – чипс од кеља је богат витаминима и минералима. Исецкајте га на ситне комаде сличне чипсу. Премажите их маслиновим уљем, бибером и сољу, а затим пеците док не постану хрскави.

Хрскаве тиквице са пармезаном – исеците тиквице по дужини да личе на помфрит, умочите их у умућена јаја, а затим их уваљајте у пармезан. Пеците тиквице 20 до 25 минута, а затим их зачините италијанским зачинима пре сервирања.

Хрскави печени пашканат – ставите пашканат у маслиново уље, бибер и со. Пеците пашканат док не поприми златно браон боју и постане хрскав. За још лепши укуса, послужите печени пашканат са умаком од карија.

Помфрит од слатког кромпира – Изрежите слатки кромпир по дужини да личи на помфрит. Испржите помфрит на маслиновом уљу, па га испеците у рерни како бисте смањили садржај масти. Слатки кромпир је пун влакана, а садржи и витамин А, здрав за срце.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Webtribune

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ