Србија

ПЕНЗИОНЕРИ ОПРЕЗ: Ево како вас трговци варају !

У трговинским ланцима у Србијиве већ дуже су уобичајне акције попуста за пензионере које се поклапају са датумом исплате пензија, а у Националној организацији потрошача Србије кажу да су све учесталије и притужбе пензионера да заправо не остварују попуст који је истакнут у продавницима.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић каже за Тањуг да многи пензионери, који редовно купују у појединим трговинским ланцима, не преконтролишу рачун, јер верују да су остварили попуст и да им је умањен рачун за проценат који је истакнут у продавницама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Међутим, када кући донесу намирнице виде да нису остварили попуст или је он миноран. Кад неком верујете не проверавате рачун. То су заправо обмане за које је надлежна тржишна инспекција“, рекао је Паповић.

На рекламама за попуст у великим трговински ланцима великим словима и бројевима су исписано обавештење о попусту и проценат снижења у одређеним данима у месецу, али на дну рекламе ситним словима је написано да се попуст не одобрава на производе који су изузети из попуста, као и да се попуст не односи на воће и поврће, месо, цигарете и штампу, као и на артикле на акцијама

Такође, наведено је да пензионери информације о производима који су изузети са акције могу добити путем бепслатног позива кол центра и на инфо пулту у продајном објекту, што већина старијих суграђана не региструје.

Паповић каже да се пензионери учестало јављају Националној организацији потрошача Србије са начелним примедбама и приговорима, јер им је непријатно да пријаве такве случајеве и да се представе.

Понекад се, испричао је, дешава да се трговци правдају да артикли које је потрошач купио нису на попусту, и нагласио да је новим Законом о трговини предвиђено видно означавање попуста, акција и снижења.

Највећи проблем је, сматра, то што се не изричу казне и што се још не примењује прекршајни налог.

„Нема потребе ићи на суд. Национална организација потрошача Србије тражи примену прекршајног налога, што предвиђа закон који мора да се спроведе. На ту карту трговци играју и зато прекшај пада у воду и зато је на лицу места потребно наплаћивати казне“, рекао је Паповић.

Паповић је рекао да је тржишна инспекција раније наплаћивала мандатне казне које су, додаје, укинуте пре четири или пет година правдањем да по директивама ЕУ тржишна инспекција не треба да кажњава, него да ради превентивно.

„Превенција је и довела до бахатости трговаца“, сматра Паповић.

У једном од већих трговинских ланаца кажу за Тањуг да се попуст редовно и аутоматски одобрава на укупан износ рачуна, али на производе на које се попуст односи.

Наводе да је списак артикала који не подлежу овом попусту увек доступан купцима у радњи на огласним таблама или инфо пулту.

У свим продавницима тог трговинског ланца, како додају, пензионери могу да остваре попуст два пута месечно на дан исплате пензија и да су информације о попустима истакнуте на улазним вратима продавница највише два дана пре почетка акције.

Кажу да се рекламације решавају одмах по упиту, а да је једини услов за остваривање попуста да пензионери на каси покажу чек од пензије или извештај из банке, уз личну карту на увид.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ