Русија Свет

СВЕТ НА НОГАМА! Руси све изнели! Ово је права истина о рату у Сирији: Америка и Русија су се договориле да…

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров открио је да су Русија и Америка још 2013. године биле близу договора по питању Сирије, али су они пропали јер Вашингтон није хтео да разграничи терористе Ал Нусра од опозиције у Сирији.

„Желео бих да вас подсетим да пре стварања „астанског формата“ (за решавање ситуације у Сирији) крајем 2015. године није постојао дијалог између владе и реалне опозиције (Сирије). Једину опозицију, коју је у то време припремио Запад, чинили су имигранти који су живели у Истанбулу, Ријаду, Европи и САД“, рекао је Лавров на другом Париском форуму о миру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је такође подсетио да је Русија пре тога, 2013. године, била веома близу договора са САД по питању решавања сиријске кризе.

„Споразум који смо припремили са бившим државним секретаром САД Џоном Керијем, који је била усвојила сиријска влада, односио се на то да владина авијација уопште неће изводити летове, као и да све операције Америчког ратног ваздухопловства и Ваздушно-космичких снага Русије морају бити договорене са њима. Другим речима, Русија и САД су имале вето на акције једни других у Сирији. Једини услов за ступање тог споразума на снагу био је да САД одвоје опозицију од терориста Ал Нусра. Они то никада нису учинили“, додао је Лавров.

Оружани сукоб у Сирији је почео 2011. године а Русија, Иран и Турска активно су се укључиле у решавање кризе.

 

Извор: rs.sputniknews.com/ Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ