Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ! Макрон ме је молио да дођем на разговор, а ово је разлог

Председник Александар Вучић изјавио је да француски председник Емануел Макрон доживљава Србију као веома важног партнера у контексту европске безбедности, и да јој, као највећој и најзначајнијој земљи Западног Балкана, придаје посебан значај у европским интеграцијама

Вучић је изразио очекивање да ће на Самиту ЕУ у Загребу све бити јасно кад је реч о даљој политици проширења и европским интеграцијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је за ТВ Прву, на питање да ли сматра да Макрон жели да види Србију у ЕУ, одговорио да мисли да да, али пре тога шеф француске државе жели да постави нека нова правила за саму Унију.

– Он говори искрено, отворено, а ја волим тај приступ, јер знате на чему сте. То што ће неко да прича како је све дивно и бајно, а у ствари онда проведете 50 година као Турска чекајући нешто што знате да нећете дочекати, тај приступ не разумем – казао је он.

Председник је нагласио да воли што са Макроном може да разговара на искрен и поштен начин.

– Мислим да он Србију добро доживљава из још једног угла у смислу европске безбедности као веома важног партнера – подвукао је он.

Вучић је казао да Макрон има своју агенду за многе друге земље у ЕУ, и да жели да са њима разговара о томе каква ће да буде Унија.

– Ја сам тражио појашњавање свега. Да тачно каже која су то правила. Структурни фондови или не. Колико чујем, Холандија се томе противи. Остаје да се види да се договоре. Очекујем на Самиту у Загребу да све буде јасно – нагласио је он.

Када је реч о ненајављеном састанку Макрона са њим и Тачијем, Вучић каже да је и сам био изненађен.

– Данас у време отварања панела, где сам разговарао са белгијском премијерком и Жоржом Веом, председником Либерије, дошли су и рекли ми да председник Макрон моли да дођем на састанак. Рекао сам да нема проблема. Тема је била дијалог, наставак разговора, када би то могло да се очекује, када ће нова влада да се фромира у Приштини, шта су циљеви и могућности – пренео је он.

Упутан за закључке тог састанка Вучић је казао да нема ништа посебно ексклузивно да пренесе.

– Сем да смо и један и други рекли да желимо наставак дијалога, а да се зна који је услов. Чекамо да формирају владу – подвукао је он.

На питање када се може очекивати формирање владе у Приштини, и да ли је то и даље два до три месеца како је раније рекао, Вучић је одговорио да треба рачунати са јануаром, и ништа пре тога.

– Они ће пре тога тешко формирати владу. Видећемо шта је смисао, шта су жеље, да ли неко жели компромис или да ли ће наставити да говоре спремни су на мировни споразум уз узајамно признање. То ће увек говорити и то им је став од 2008. Имају само један став, а то је да сви треба да признају њихову независност – рекао је он.

Вучић је казао да је пред Макроном рекао да ствари нису баш тако ружичасте какве жели да представи Приштина, и да нису тако повољне за њих.

– Србија има свој интерес и неће да пристане на ултиматуме, већ само на компромисе. Мора да буде спремност на компромисе, а не да се Србији намеће шта мора да уради, а да друга страна ништа не ради – додао је он.

Вучић је рекао да није ничим незадовољан са тог састанка и разговора, већ напротив мисли да су још једном одређене ствари и позиције додатно објашњене Макрону.

– Из тог угла разговор је био користан – констатовао је он.

На питање да ли то што ће у парламент у Приштини ући и странке Фатмира Лјимаја и Беџета Пацолија, значи да Аљбин Курти неће бити нови премијер, Вучић каже да није он тај који ће да прави већину у приштинској скупштини.

Подсећа да је пре скоро 30 дана говорио да у Приштини имају жељу да покраду српске гласове да би приказали број Срба мањим него што јесте, да би додатно понижавали Србију и да би се измишљали скандали око тровања.

У том смислу, најавио је да ускоро следе његова нова питања надлежнима у Европи и свету управо око случаја лажног тровања.

– Али трећа, за њих најважнија ствар због које је све покренуто је да се смањи основа по којој се рачуна да ли су одређене странке прешле цензус или не. Уколико би ДСК узела на своју квоту Коалицију НИСМА, Лјимаја и Пацолија, то би зачило да Курти више није највећа снага. Онда остаје да се види да ли ће Вљора Османи или Курти да буде премијер, али то су њихове ствари – рекао је Вучић.

Упитан са ким би он више волео да преговара, истиче да он није ту да бира, нити жели да бира било шта код Албанаца.

– Желео сам да изаберемо Српску листу и то смо успели, да бисмо могли да имамо јединствен приступ нашег народа са КиМ, да цела Србија буде јединствена и то је за нас било важно. А, ми нисмо ти који треба да бирамо албанске представнике. Албанци су их изабрали и они нека доносе одлуке какве хоће – рекао је Вучић.

Истакао је да за Београд то свакако неће бити лако, јер за нас ту нема доброг или нарочито пријатељског окружења, али да мора да се разговара, јер је 100 пута боље да се разговара, него да се ратује.

Поводом његовог евентуалног одласка у Загреб, на конгрес Европске народне партије, и упитан за кога је то незгодније питање – за њега или за хрватске званичнике, председник Србије је одговрио да не види зашто би то за њега било незгодно, јер је тамо већ ишао и ништа му, истиче, није било незгодно, јер је увек говорио истину.

– Ако је некоме од њих незгодно или не умеју да објасне како је могуће да нацистички злочинац Миле Будак буде награђен бројним споменицима и улицама широм Хрватске, мени није ни мало – рекао је Вучић.

Како је приметио, Хрвати би да забрањују постављање спомен плоче, унутар спомен собе, унутар једне касарне или војне зграде (генералу некадашње ЈНА Младену Братићу), човеку који је био војник, командант бригаде, и који ни за шта нигде није осуђен.

– То је страшан проблем због којег ви упућујете протест, а није пробем да нацистички злочинац, министар у влади усташке НДХ има толике споменике и улице, човек који се залагао за убијање једне трећине Срба, за протеривање једне трећине и да се трећина преведе у католичанство. Па, чекајте… И ви онда причате о европским вредностима… – рекао је Вучић.

– Шта мени има да буде незгодно? То да ли ће да ме држе везаног у соби у хотелу, па да не излазим нигде, ко би шта могао да уради… Шта ме за то брига. Ја други пробелем не видим ту, али сам ћу донети одлуку – рекао је Вучић.

Упитан да ли ће ићи у Загреб, одговорио је:

– Сутра или прекосутра чућете. Написаћу једно писмо. Волим да пишем у последње време.

 

Извор: Прва

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ