Регион

Дечак нестао после прославе 18. рођендана, пронађен у шуми …

Фото: јутјуб

Задар је у понедељак шокирала вест о трагичној смрти матуранта који је починио самоубиство на свој 18. рођендан.

Прича је тиме трагичнија што је реч о младићу који је само десет месеци раније кривично пријављен због наношења тешких телесних повреда главе због којих је 44-годишњи Задранин Марин Тичић преминуо у задарској Општој болници након што је упао у дубоку кому.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта је био мотив обрачуна тада ученика трећег разреда задарске средње школе и 44-годишњег радника Цромариса службено није било познато, али инцидент се одиграо на Аутобуској станици у Задру око 13.40 сати, док су ученици који живе у приградским местима чекали аутобус за повратак кућама.

Наводно је 17-годишњак хтео „вратити“ шамар који му је 44-годишњак дао неколико дана пре јер му се с пријатељима наводно смејао. Младић га је дан касније дочекао и ударио у главу, након чега је Тичић умро четири дана касније. Иако се све време наводило да је малолетник у обрачуну као оружје користио боксер, полиција је то демантовала.

Према резултатима службене истраге, Тичић је након ударца 17-годишњака пао и ударио главом о тло, при чему је задобио прелом базе лобање. Иначе се, колико је познато, лечио од зависности и био је веома крхке конституције.

Резултати обдукције показали су како је до смрти дошло због ударца главе у бетонску плочу, што су тада потврдили и у Жупанијском државном тужилаштву.

Малолетник је задржан у притвору до 30 дана, након чега је пуштен да се брани са слободе.

У међувремену је, како се сазнаје, успешно наставио школу и уписао четврти разред. Трпео је због несрећног догађаја, али на њему се то није могло приметити. У школи тврде да је све време био под стручним надзором психолога, те осталих особа одговорних за њега у школском систему.

– Реч је о страшном следу несретних околности који је почео и завршио трагично. Не могу, нити смем то коментарисати. Могу само рећи да је ученик био у третману у којем је требао бити. Успешно је уписао разред и био добар у школи. Није био агресиван нити је с њим раније било проблема пре првог инцидента – рекао је директор школе коју је младић из околине Задра похађао.

У школи нико није могао наслутити шта се заправо спрема. Задњих пет дана младић се смејао и забављао као и његови вршњаци. Иако му је прави рођендан којим је славио пунолетство био два дана раније, забаву је одлучио да организује у суботу.

Позвао је друштво у породичну кућу и све је било у реду до неких сат времена иза пола ноћи. Младић је изненада нестао са забаве и нико га није могао пронаћи. Након неколико сати потраге уследио је шокантан призор. Младића су пронашли у оближњој шуми – обешеног.

– Мало је рећи да смо шокирани. Страшно је то што се догодило – рекли су у школи коју је младић ове године требао завршити.

Неутешна мајка 44-годишњака Марина Тичића који је преминуо у јануару у задарској Општој болници једва је имала снаге да говори о још једној страшној несрећи након смрти њеног сина.

– Јако ми је тешко и не могу веровати шта се догодило. Да су се догодиле такве страшне ствари… Мога сина нема већ десет месеци, не схватам шта се догодило, нити ми је син нешто говорио пре свега тога. Жао ми је што је све то тако страшно испало, не могу веровати…не могу веровати…сада нема ни другог младића, па шта се то догађа – понављала је кроз сузе.

Кобног је дана њен син као и сваког другог отишао на посао, али с посла се више није вратио кући.

– Не знам шта се догодило ни дан данас. Знам само како је мој син умро. То су ми тада рекли лекари. Он је њега ударио таквом снагом да су му носне кости ушле у мозак, а шта је било између њих не знам ни данас. Никада га нисам упознала, нити њега ни његове родитеље. О њему не знам ништа. Никада није дошао код мене. Нико није био ни на сахрани – испричала је потресена мајка с којом је 44-годишњак сам живео на Воштарници.

Иако је малолетник на Фејсбук профилу пре несреће на задарској станици имао слике наоружаних људи одевених у црно, у школи коју је ишао наводили су како ништа није упућивало на трагедију која је досад уништила два живота.

Након инцидента патолог сплитског КБЦ-а, утврдила је да је носна кост 44-годишњаку била сломљена једним ударцем шаке. Навела је како би у случају да је мушкарац примио ударац боксером дошло до пукнућа коже, што овде није био случај.

Малолетник се теретио за наношење тешких телесних повреда са смртном последицом за шта је запрећена затворска казна од 3 до 15 година.

Иако је реч о сукобу који је, нажалост, завршио с најгорим могућим исходом, физички испади средњошколаца, посебно на задарској станици нису нимало неуобичајена појава у Задру. Управо је због таквих испада задарска Обртничка школа пооштрила казне према ученицима. Након фрапантног снимка бруталне туче која је изашла у јавности, а у којој су ученици те школе користили боксере, док их колеге и пријатељи бодре и навијају, двојица су ученика прошле године избачени из те школе.

Памти се и обрачун из 2010. када је на станици усред дана ученика трећег разреда обртничке школе Вице Влатковића секиром напао две године старији ученик завршног разреда Техничке школе.

Након једног од низа таквих испада познати задарски социолог проф. др Златко Милиша упозорио је на ескалацију насиља међу младима.

– Агресивност је пожељна јер се њоме добија статус, а атмосфера у друштву је таква да тек с насиљем постајеш неко и нешто. Још ако „имаш среће“ па твоје име или иницијали буду по медијима, циљ је постигнут. Ти си фаца – упозорио је тада Милиша наводећи како ће насиље међу младима и даље ескалирати.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ