Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Забрањен рад недељом !

Социјално-економски савет града Крагујевца покренуо је иницијативу за забрану рада недељом у трговинској делатности, осим на местима на којима је то неопходно попут апотека и бензинских станица. Према званичним подацима, у Србији у трговини ради више од 200.000 запослених, од којих су 70 одсто жене.

Председавајући Социјално-економског савета Крагујевца Југослав Ристић изјавио је да жене које раде у трговини, пре свега у малопродаји, током месеца имају само два слободна дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим у великим трговинским ланцима, у осталим продајним објектима не поштују се законски нормативи и право на четрдесетчасовно радно време у недељи, месечно имају само два дана слодно, а за прековремени рад нису плаћени, рекао је Ристић, додајући да такво радно време веома лоше утиче на здравље запослених.

Такво радно време унишава живот и здравље запослених, јер такав и толики рад оставља трагичне последице и по здравље, па запослени не могу да издрже цео радни век. Истовремено, негативно се одражава и на породицу јер људи немају времена да јој се посвете, истакао је Ристић, затраживши хитну интервенцију државе.

Он је навео да послодавци често уцењују запослене и говоре им „ако ви нећете има ко хоће“ и да су минималне зараде катастрофалне.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ