Свет

Председнику Француске упућена оштра критика: Он угрожава Европску унију !

Десет бивших шефова дипломатија европских земаља упозорили су у отвореном писму ЕУ да не сме дозволити ширење геополитичке нестабилности на Балкану.

„Стабилност, демократија и просперитет у југоисточној Европи директно су повезани с консолидацијом европског пројекта и комплетирањем уједињења континента приступањем земаља Западног Балкана, што је процес започет пре 30 година“, наводи се у писму које је пренео бриселски портал Еурацтив.цом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Писмо су потписали бивши шефови дипломатија шест чланица ЕУ (Немачка, Аустрија, Грчка, Кипар, Хрватска и Бугарска) и четири кандидата за чланство (Србија, Црна Гора, Северна Македонија и Албанија).

Бивши министри су навели да „тврдоглаво противљење“ почетку приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом угрожава утицај ЕУ на сопственом прагу и њену способност да стратешки утиче на југоисточну Европу.

То је, према потписницима писма, стратегијска грешка која помаже јачању статуса кво на Балкану и инертност ЕУ у све компликованој геополитичкој ситуацији у свету. Због тога ЕУ мора да допринесе стабилности и безбедности југоисточне Европе и да приступање Западног Балкана сматра одговорном политиком уместо теретом.

Наведено је, како преноси Еурацтив.цом, да је процес приступања ЕУ од велике важности за демократију, владавину права и социојално-економски стандард у земљама Западног Балкана, као и да је тим земљама психолошки важан осећај везаности за ЕУ.

Ту је и питање поверења, будући да су лидери ЕУ 2003. обећали Западном Балкану чланство. Ако дође до тога да обећања ЕУ више не вреде, биће све теже да се постигну компромиси, решавају билатерални спорови и ствара позитивна енергија, наводе некадашњи министри.

Према њиховим речима, то би могло изазвати унутрашње проблеме у Северној Македонији и Албанији а такође подрива разговоре Србије и Косова и јача снаге које теже распаду Босне и Херцеговине.

„Процес приступања ЕУ на Западном Балкану је и процес изградње државе и истовремено процес стабилизације целог региона. То је кључна стратегија за испољавање глобалног политичког утицаја ЕУ“, наводи се у писму.

Наведено је да је неопходно да ЕУ делује независно и ојача своју спољну политику и одбрамбене капацитете као и да на следећем самиту додели датум почетка преговора Скопљу и Тирани.

Писмо су потписали бивши министри спољних послова Немачке Зигмар Габријел, Аустрије Карин Кнајсл, Грчке Никос Коцијас, Кипра Јоанис Касоулидес, Бугарске Кристијан Вигенин , Хрватске Весна Пусић, Северне Македоније Никола Попоски, Албаније Дитмир Бушати, Црне Горе Игор Лукшић и некадашње СР Југославије Горан Свилановић.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ