Србија

СРАМНИ ИЗГОВОР! Ово ће разбеснети Србе! НАТО открио зашто су бомбардовали Србију!

НАТО никад неће вршити притисак на Србију да му се придружи, поручио је данас помоћник генералног секретара НАТО за јавну дипломатију Тачам Илдем истичући да Алијанса подржава преговоре између Београда и Приштине и представља регионално присуство у облику Кфора на КиМ.

– Желимо стабилан, безбедан и напредан Западни Балкан – рекао је Илдем на конференцији „Пролазимо кроз зидове“, коју организује Центар за евроатлантске студије, у оквиру Седме Београдске НАТО недеље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Два су, како каже, кључна разлога за то.

– Прво, делимо са вама ваше виђење демократије и добросуседских односа са другим земљама и међународним организацијама. Друго, кад су суседи НАТО безбедни и стабилни и ми смо стабилни и безбедни – нагласио је он.

Илдем је рекао да НАТО схвата терет који Србија носи у очувању регионалне стабилности и подржава њене амбиције за ближу интеграцију са ЕУ.

– Схватамо одлуку да постанете партнер НАТО, али да не тражите чланство – рекао је Илдем.

Он је истакао да НАТО не говори својим партнерима шта да раде, већ само омогућава дијалог по питањима сигурносних изазова.

Он је додао да НАТО и његове чланице у потпуности разумеју право свих земаља да воде сопствену безбедносну политику и да доносе одлуке о томе како ће је применити.

То, како каже, укључује и право да земља донесе одлуку до које мере ће бити ангажована у сарадњи са НАТО.

Он је рекао да НАТО схвата да је контроверзан у Србији јер су сећања на кампању 1999. године и даље болна за многе, поготово за оне који изгубили вољене.

– НАТО кампања никад није била против српског народа, већ у циљу заштите цивила – тврди он, и додаје да је сваки невини живот који је изгубљен трагедија због које жале.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ