loading...
Свет Србија

Тачи не одустаје од САНКЦИЈА: Ево шта је поручио после састанка са Макроном и Вучићем !

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, изјавио је данас да је током састанка који је председник Француске Макрон одржао са њим, и председником Србије Александром Вучићем, постигнута сагласност да дијалог треба наставити.

Циљ састанка је по Тачијевом тумачењу био потврђивање потребе за наставак дијалога тзв. Косова и Србије, обнову тог процеса и “евентуална могућност постизања коначног споразума између две независне и суверене државе, уз потенцијалну могућност да (тзв.) Косово буде део Уједињених нација.”

Тачи је након састанка рекао да дијалог треба наставити, али без икаквих условљавања.

Упитан о ставу Макрона о том питању, Тачи је рекао да је француски председник одлучан да унапреди овај процес, као, како је рекао, “европску потребу и као европски услов и критеријум”.

Према његовим речима, односи Француске и Немачке, које су некада биле у жестоком сукобу и са великим бројем жртава, могле би бити пример тзв. Косову и Србији за окончање конфликта у циљу мира, развоја и бољег живота.

На питање о његовој улози у будућем дијалогу, Тачи каже да “(тзв.) Косово треба да буде јединствено, уједињено, какво је увек и било наспрам Србије”.

А на питање да ли верује да ће нова приштинска влада укинути таксе Београду, Тачи каже се живот политичара у Приштини не своди на односе са Србијом, већ на изградњу и развој тзв. Косова.

– То је једно од питања, важно и неизбежно, али ми не можемо сву снагу да фокусирамо само на дијалог са Србијом – рекао је Тачи и додао да би споразум са Београдом требало постићи што пре.

Извор: Srbijadanas.com

Loading...
loading...