Свет Србија

Небојша Стефановић изјавио: Лажу да Србија оружјем снабдева …

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да је афера о наводном учешћу његовог оца у трговини оружјем монструозна лаж и измишљотина дела опозиције која, како је рекао, има за циљ да нанесе штету њему, његовој породици и држави Србији.

Стефановић је гостујући у емисији Фокус ТВ О2 објаснио како функционише трговина оружјем и демантовао наводе дела опозиције да Србија оружјем снабдева терористе у Јемену, као и оптужбе да је заједно са својим оцем, Бранком Стефановићем, омогућио компанији ГИМ да добије повлашћену цену оружја од фабрике „Крушик“ у односу на државну компанију СДПР.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стефановић је рекао да су то измишљотине и објаснио да, када је реч о продаји наоружања из „Крушика“, све приватне компаније које га продају, нису власници тог наоружања, већ да то раде комисионо за „Крушик“, односно по уговору, као и да од продаје имају пет одсто, док осталих 95 одсто од постигнуте цене припада „Крушику“.

„Самим тим прича да неко купује скупље или јефтиније од ‘Крушика’ је бесмислена, јер нико не купује на такав начин, већ заједно са ‘Крушиком’, као комисионар, учествује у продаји некој земљи“, рекао је министар и показао табелу са упоредним ценама уговора који су, како каже, приказивани у јавности и за које део опозције тврди да ГИМ има повлашћену цену.

На питање да ли је тачно да је цена мине коју је ГИМ куповао од Крушика нижа од цене по којој је куповао СДПР, рекао је да је то апсолутно нетачно и као пример навео упоредне цене минобацачке мине од 120 мм. које су куповали ГИМ, који је куповао 50.000 комада, а СДПР 15.000.

Како је навео, цена за СДПР, која је куповала 15.000 комада тих мина, била је 193 долара, а за ГИМ, који је куповао 50.000 комада, цена је 202 долара, док је за минобацачке мине од 60 мм ГИМ имао јефтиницију цену што је, казао је Стефановић, створило одређену контроверзу.

„ГИМ је куповао мине без додатних барутних пуњења. ГИМ је рецимо куповао са два прстена, СДП је са четири или шест, а један прстен кошта, на пример, око 1,7 долара по комаду за мину од 60 мм. Кад купите мину са два прстена мање, мина кошта шест или 10 долара мање“, навео је Стефановић.

Објашњавајући како функционише продаја наоружања, Стефановић је подвукао да се оружје не може продати неком ко није дозвољени тзв.крајњи корисник, а то је земља којој се продаје наоружање.

Како је појаснио, та земља не сме да буде у режиму међународних санцкија, мора да има све потребне дозволе и да пружа све потребне гаранције.

Тек онда, како каже, држава која се бави продајом наоружања може тој земљи да продаје оружје.

„Шта ће та земља да уради с тим оружјем, то више није брига Републике Србије. Ако је било која од тих земаља злоупотребила то оружје, постоји међународни систем санкција, а велике силе тачно знају куда иде ток наоружања“, рекао је Стефановић.

Додао је да су лажи о трговини оружја пласирали и страни трговци оружјем који имају своје пословне и политичке интересе и интересе да уруше нашу војну и наменску индустрију.

Стефановић је навео да се у јавности често поставља питање ко даје дозволе за продају, и нагласио да је то надлежност Министарства трговине, док сагласности за прибављање дозволе дају министарства одбране, спољних послова и унутрашњих послова и Безбедносно информативна агенција.

Како је рекао, МУП даје само сагласност да је транспорт оружја од фабрике до излазне тачке из земље безбедан, а у том процесу учествују Управа полиције, Управа криминалистичке полиције, Управа саобраћајне полиције, Управа за управне послове и Сектор за ванредне ситуације.

„Пет управа даје сагласност у складу са законом и то се предаје Министаству трговине које на основу тога издаје дозволу. О свему томе, ако било ко од њих не да дозволу, може да одлучује влада. Дакле, нико нема монопол, а МУП не даје дозволу да се нешто уради“, појаснио је Стефановић.

Упитан да ли је МУП, у интересу његовог оца Бранка Стефановића, дао компанији ГИМ дозволу за извоз оружја, министар је подвукао да његов отац није власник, сувласник нити директор те компаније и да он нема никакву корист од тога да ли ГИМ добро ради или не.

„У том процесу нема мог утицаја, нити сам икада звао било кога из војне индустрије да му тражим било шта или да питам за неку компанију. Нисам звао ниједног од актера у овом процесу да интервенишем за било шта. Није ме интересовало нити ме интересује данас“, рекао је Стефановић.

Додао је да је крајњи циљ афере да буде спречен да се бави својим послом и да се спречи да се говори о добрим стварима које се данас дешавају у Србији – о изградњи путева , инвестицијама, повећању плата и пензија…

Стефановић је казао да се те измишљотине пласирају сваки пут када се открије нека афера Драгана Ðиласа као што је, додао је, корупција на РТС и афера у којој Ðиласова фирма приходвала више од петсто милиона евра.

“Или када се открије да је у Ческој имао само 74.000 евра са којима је почео капитал, да данас има 25 милиона евра. Када се све то узме у обзир, онда ме не чуди што се такве лажи стално пласирају“, рекао је министар.

СТЕФАНОВИЋ: СПРЕМАН САМ ДА ОДГОВАРАМ НА СВА ПИТАЊА

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је вечерас да је спреман у сваком тренутку да иде на детектор лажи и у земљи и у иностранству.

Он је то рекао за ТВ О2, поводом вести да Агенција за борбу против корупције проверава да ли су испуњени услови за покретање поступка у случају његовог могућег сукоба интереса.

„Спреман сам за све да не кажу људи неће да иде на овај или онај. Ја сам за разлику од оних којима нудите, попут (Марка) Бастаћа и који одбијају, спреман да одговарам на сва питања. Спреман сам да одговорим на то да ли сам икада звао, утицао, помагао или било шта нечасно урадио. А нисам“, рекао је Стефановић.

Упитан да каже да ли је Александар Обрадовић, који је довео у везу Стефановићевог оца с војном фирмом „Крушик“, заиста узбуњивач и под којом оптужбом је ухапшен, Стефановић је казао да је оно што је он урадио одавање пословне тајне, а да не може да квалификује шта ће бити завршна квалификација оптужнице.

Према његовим речима, оно што засигурно може да каже јесте да Обрадовић није узбуњивач, иако део опозиције покушава да га прогласи за узбуњивача, јер је са њим у дослуху.

„То сам приметио у случајевима корупције. Имате случајеве корупције код људи блиских и (Драгану) Ðиласу и (Вуку) Јеремићу и из естаблишмента Демократске странке. Кад год их ухватите у лоповлуку, попут случајева Булевар револуције, подземних контејнера, РТС, Телеком, сви они ођедном постају политичари, опозиционе звезде узбуњивачи, само да избегну сопствену кривицу“, рекао је Стефановић.

Он је појаснио да је Обрадовићева мајка радила у Крушику до 2014. године када је отпуштена и да је након тога Обрадовић почео да скупља документацију компаније.

„Шта би рекли Американци и Руси и како би се понашали према човеку који из војне фабрике износи пет година податке о пословањима ‘Крушика’ са свим компанијама. Што их је скупљао. Нека тужилац докаже да ли је узимао новац за то или продавао неким другим компанијама у којима данас ради његова мајка. Он по закону не може да буде узбуњивач јер није испунио ниједан од законских услова“, рекао је Стефановић.

Како је додао он је морао да обавести компанију, полицију, тужилаштво, медије, а не да податке шаље приватним каналима и да тек када је откривен буде проглашен узбуњивачем.

„Достављао је Бугарима, достављао је неким људима, ко зна коме. Не знамо са сигурношћу. Не бавим се истрагом. Он по закону мора да одговара за оно што је урадио, прикупљао је осетљиве податке ‘Крушика’ о целокупном пословању. Питање је зашто је то урадио“, рекао је Стефановић.

Упитан да ли би Обрадовића „прогутао мрак“ да је јавно говорио као кум Марка Бастаћа Лазар Лешњак, Стефановић је рекао да апсолутно не би.

„Извините, а кога је то прогутао мрак у периоду од када је СНС на власти. Да ли је прогутао Милана Пантића, новинара убијеног 2001, високог функционера тадашње ДБ Момира Гавриловића. Ко је то урадио и у које време“, упитао је Стефановић.

Некадашњи режим није дозвољавао демонстрантима да прођу од Дечанске улице до РТС-а, рекао је Стефановић и додао да су „они“ убијали људе јер су имали различито мишљење и јер нису дозвољавали шетњу демонстраната улицом.

„Ми сваког дана толеришемо упад на РТС, малтретирање новинара. Ми хоћемо да градимо демократско друштво, да покажемо да верујемо да људи имају право да се изразе. Молимо их да избегавају насиље. Иритира ме јер неко има законске права да пријави скуп, све одобравамо, а ови заказују незаконит скуп да спрече председника Републике да уђе у зграду РТС-а. У којој земљи то има“, упитао се Стефановић.

Стефановић је рекао да српско друштво мора да буде спремније за све врсте изазова и апеловао на људе да се одазову на позиве на насиље.

„Спокојан сам јер знам да је већина људи у Србији нормална, окренута будућности. Наша земља напредује. Оно што је Вучић урадио је повратак угледа у свету. Зашто повлаче признања (КиМ), јер верују Вучићу. Шта је урадио Јеремић сем што је имао добар маркетинг. Да не говорим о питању у Међународном суду правде, границама на Јарињу и Брњаку“, рекао је Стефановић.

Он је додао да га само брине фашизам који некад види код неких политичких странака, јер то није нимало безазлено.

„Поручујем људима да учествују у протестима, кажу шта хоће, али да не учествују у насиљу. Насиље никоме неће бити дозвољено. Грдно се вара свако ко мисли да ће зато што је политичар да му све буде дозвољено. Нека раде велики јунаци шта хоће, само да се не лате насиља“, рекао је Стефановић.

Извор: Вечерње Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ