Свет

Стручњаци упозоравају: Хаос се спрема на БАЛКАНУ, са мигрантима стиже велики број …

Повратак терориста са сиријског ратишта може да изазове проблеме и хаос јер су они „осетили крв“, а свакако желе да успоставе своје законе на територији БиХ, тврде стручњаци за безбедност који су анализирали нова упозорења да је БиХ „темпирана бомба“, због повратка терориста из поражене Исламске државе.

Једно упозорење стиже из Русије, где је гласило руске војске Звезда објавило разговор са Еленом Пономаревом, професорком на Институту међународних односа Министарства сполњих послова Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је отишла и корак даље од председника Француске Емануела Макрона, те рекла да постоје покушаји стварања новог такозваног калифата на Балкану.

„Екстремистички центри не престају са регрутовањем младих у БиХ, а то им је олакшано због тешке економске ситуације у тој земљи“, истакла је Пономарева.

Стручњак и професор на факултету за безбедност Урош Пена рекао је за да је у БиХ компликована ситуција и да се морају пратити лица која су отишла на страна ратишта и која се враћају.

„Ситуација је гора него што је била, јер су они које се враћају „окусили крв“. Осим тога, унутар БиХ постоји изражен национализам код такозваних спавача. Када се њима додају и људи који у БиХ стижу са мигрантском кризом, то све може изазвати веома опасно стање у БиХ“, појашњава Пена.

Он додаје да када је у питању стварање калифата у БиХ, да то за сада није реално, јер за то треба организација и погодно тло.

Стручњак за безбедност Джевад Галијашевић је рекао да је Пономарева добро скицирала политичку и безбедносну ситуацију у БиХ и да она говори о њиховим плановима и жељама.

„Таква упозорења су прво дошла од премијера Аустрије Себастијана Курца, чија је влада предузела мере на затварању радикалних џамија, а то су прве мере у демократској европи које су предузете“, истакао је Галијашевић.

Такође, истиче да није реално и оствариво оснивање калифата, али да постоје идеје за то.

„Није реч само о идеји, него и о постајању инструмената за реализацију те идеје. Ту је пре свега странка СДА, која је кључни елемент који повезује Исламску реплублику Иран, полуисламску Турску и саудијски калифат. СДА повезује бошњаке са свим терористичикм групама и организацијама“, рекао је Галијашевић.

Додаје да они у својим болесним главама желе оснивати калифате, без Срба и Хрвата и да је то веома опасно и може изазвати хаос.

Истиче да је проблем и што кроз мигрантску кризу у БиХ долази велики број ратника, који су поражени у Исламској држави.

Елена Пономарева је у разговору за Звезду причала о повратку бораца са сиријског ратишта и о мигрантској кризи као аргументима који иду у прилог опису БиХ као „темпиране бомбе“.

Пономарева је рекла да има „поприлично песимистичне сценарије о будућности региона“.

„Покушај стварања новог такозваног калифата на Балкану је могућ“, тврди Пономарева и своју тврдњу поткрепљује снажним миграцијским током са Блиског Истока и Северне Африке.

Структура калифата би се, додаје, могла обликовати за десет до 15 година, али напомиње да је већина муслимана на Балкану одбацила радикалне идеје.

„Међутим, екстремистички центри не престају са регрутовањем, што је олакшано тешком социјално-економском ситуацијом, незапосленошћу и губитком вере младих у будућност“, казала је Пономарева.

Лажни подаци о броју ратника

Джевад Галијашевић истиче да су руководиоци безбедносних агенција у БиХ лагали и о броју људи који су одлазили на исламска ратишта.

„Они су тврдили да је у Сирију отишло 240 људи, од чега 100 жена и деце. Сад кажу да их треба 260 да дођу из заробљеништва, а знамо да их је близу 100 погинуло. Затим знамо и да се око стотину терориста вратило у земљу, а више од 100 их је у окупираном делу. То значи да их је било више од 500, када су они говорили да их је отишло 240“, појаснио је Галијашевић.

Додао да не треба заборавити ни инструкторе из Гватемала који су доведени у БиХ.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ