Спорт Србија

Ово нисмо очекивали: Овако је Новак Ђоковић реаговао на провокацију публике !

Новак Ђоковић не само да је изгубио од Роџера Федерера у мечу трећег кола уводне фазе завршног мастерса, чиме је остао и без полуфинала и без шансе да у завршници такмичења преузме од Рафаела Надала место најбољег на АТП листи, већ је том приликом и прилично понижаван од стране публике у Лондону.

Ипак, то што није први на рангирању Асоцијације тениских професионалаца, не смета му да остане у врху оних који умеју да буду људи, у пуном смислу те речи, и када је најтеже.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, током поменутог 49. окршаја Ђоковића и Федерера британски навијачи, одани Швајцарцу већ више од деценије, а нарочито на Вимблдону, бучно и бурно су славили лоше потезе српског аса.

Конкретно, када се десило да донедавни „број 1“ светског тениса направи двоструку сервис грешку, поједини навијачи су томе аплаудирали. Онда је Ноле поново направио двоструку грешку при сервису, потом доживео брејк и – кола су кренула низбрдо.

И та „низбрдица“ се на трибинама славила. Крајње непримерено за спорт у коме се такве ствари, просто, не раде.

Ђоковића су због тога бранили и неки асови „белог спорта“, попут бивших најбољих тенисера Велике Британије, Грега Руседског и Анабеле Крофт, стала је у његову заштиту и Данијела Хантухова, али је и сам Новак имао шта да каже о целој тој ситуацији.

Наравно, било је то у његовом стилу. Достојанствено и врло прецизно:

„Видите, био је ово један јако битан меч, а мислим да сваки пут када играм против Роџера или Федерера, било где на свету, увек има много узбуђења на трибинама. Био је овога пута пун стадион, и то је било лепо видети. Да, било је гласно, наелектрисана атмосфера… Знате, била је то, заправо, добра атмосфера“, било је све што је Ђоковић хтео да каже на ту тему.

УЗРОЦИ НОВАКОВОГ ПАДА Због овога је Ђоковић испао са турнира и изгубио прво место на АТП листи

Можда су тачне мисли бившег „броја 1“ британског тениса, Анабел Крофт, која је рекла да се током меча, због изузетно лошег понашања лондонске публике према Нолету – он повукао, „као да је после тога био у шкољци“. Можда је тачно да због тога, како она тврди „није могла да се распали она ватра у њему“, што и није лако „када имате против себе 20.000 људи“. Али…

Ђоковић није очајавао због тога.

Није уперио прст у непристојне.

Штавише, целу руку је пружио Федереру, за ког је после меча чак рекао и да му је узор (иако га је Ђоковић више пута побеђивао, него што је од њега губио – сада је 26:23), а о публици је рекао шта је имао.

„Пуне трибине, добра атмосфера“.

И то је све што ће се о њему чути о онима који заслужују критике. Јер, он се и не бави послом у коме било шта добро доноси свађа, већ само и искључиво мир. Унутрашњи. Онај мир са собом самим, пре свега. А као што и сам рече после пораза, зна шта му је чинити после пада, толико искуства има. Много, скоро колико је велик и безобразлук лондонске публике.

Срећом за њега, срећом и за тенис тенис и спорт уопште, већа је његова људскост од тог безобразлука. И зато ће га увек побеђивати, шта год да на крају пише на семафору.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ