Здравље Идвајамо

Овај лек лечи различите врсте болести: Користио се још од давнина !

Фото: Pixabay.com

Интересовање за јод као лек настало је у 19. веку: његова атисептичка својства коришћења су у лечењу повреда и рана. Али од употребе јода у инхалираном облику и изнутра, појавиле су се негативне последице, све до некрозне плућног крила.

Због тога је јод био дуго заборављен, да би се у двадесетом веку вратио као антисептик у облику водених или алкохолних раствора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У двадесетом веку, лечење мрежама од јода постало је изузетно популарно. Причало се да је ефекат феноменалан, те да овај лек лечи на стотине болести.

Како се примењује?

Јодом се исцрта мрежа на леђима, а оно поље које „реагује“ унутар мреже, шаље сигнал да са органом у том подручју нешто није уреду.

Руски доктор Колбашенко, који је иза себе оставио много научних радова, сматра се оснивачем јодне мреже.

Подаци о јодним мрежама

Поред антисептичког дејства, јод има иритирајуће локално дејство, активира циркулацију крви и делује противупално. Управо се та својства јода активно користе када се јодна мрежа нанесе на кожу.

Примена јода на кожу даје одговор кожних рецептора и крвних жила, крвни судови се шире, крв циркулише активније у овом подручју, што доводи до излучивања метаболичких продуката и дотока имуних ћелија, што доводи од ублажавања бола и уклањања едема и упала.

Примена јода на кожу нема системско деловање, због чега је ова метода терапије сигурна за децу и одрасле. Јодна мрежа може се примењивати на деци, старијим и одраслим људима.

Код бебе до годину дана, може довести до иритације јер је њихова кожа додатно осетљива.

Деловање јодних мрежа

Јодне мреже се могу примењивати у лечењу заразних и упалних болести горњих дисајних путева:

бронхитис; тонзлитис; опструктивни бронхитис и бронхијална астма (ако нисте осетљиви или алергични на јод); ларингитис и трахеитис.

Мреже јода се активно користе за повреде и упалне процесе у зглобовима и лигаментима, те меким ткивима: мијлгија; модрице и уганућа; оштећење лигамената у колену и зглобу; кичмена остеохондилоза; лумбосакрални радикулитис; атритис, артроза.

Употреба јодних мрежа се још користи и за: упалне процесе кожног и поткожног ткива; некомпликованим варикозним венама; хемероиде; маститис, лактостаза; болести простате.

Примена

На кожу се наноси јодна межа помоћу памучних козметичких штапића (штапићи за уши). Штапић се умочи у 5% раствора јода и нацрта се решетка окомитих и хоризонталних пруга на телу. Величина „поља“ идеалне јодне мреже обично је око 1 квадратни центиметар.

Продирући кроз кожу у мишићно ткиво и крвне судове, јод има штетан утицај на патогене, сакупљајући њихове протеине. Ова мрежа помаже леку да се најефикасније апсорбује и равномерно да делује.

Кашаљ

Без обзира на узрок сувог кашља, јодна мрежа ће помоћи у локализацији упалног процеса на самом почетку. Продирући у кожу и крвне судове, јод помаже да се повећа циркулација крви, али препоручује се да се направи ода јодна мрежа само ако температура не прелази 38 степени.

Како излечити кашаљ помоћу јода?

Мрежица се исцрта на грло (ако је ангина у питању) или на грудни кош (ако је упала плућа у питању). Код неких људи је кожа на овим деловима тела посебно осетљива. Због тога за почетак можете ставити ставити само кап јод. Ако након 10 до 15 минута на кожи нема пецкања, свраба и нелагоде, тада можете да исцртате мрежу.

Мрежа се исцртава два пута дневно: ујутру и увече!

Цурење из носа и прехлада

За оне који траже начине да брзо излече цурење из носа, јодна мрежа ће бити веома ефикасно решење. У овом случају се наноси врло танким линијама на врх носа и на носнице. Препоручује се опрез јер се лице може опећи јодом па може доћи до црвенила и гуљења коже. Код прехладе, мрежа се исцртава на стопала или на мишиће тела.

Модрице

Ако желите да уклоните модрице, јодна мрежа ће вам помоћи. Истина, она не сме да се користи у првим сатим од настанка модрице: препорука је да се исцрта дан од настанка модрице.

Први дан се модрица хлади ледом, а други дан се исцртава јодна мрежа два пута дневно: ујутру и увече.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ