Свет

Сједињене Америчке Државе напале Србију: Настаће хаос ако промените границе !

Фото: јутјуб

Скептичан сам према идеји промене граница, каже амерички конгресмен и председавајући Одбора за спољне послове америчког Конгреса Елиот Енгел јер би то, како наводи, изазвало „ланчану реакцију за коју мислим да не би била позитивна“.

“То би покренуло ланчану реакцију за коју мислим да не би била позитивна. Ми знамо мере тзв. Косова. Мислим да би промена граница била лоша, и да то не би било мудро”, рекао је Енгел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да очекује да ће нова косовска влада имати ширу базу, тако да ће више људи бити укључено у коалицију за суочавање са изазовима, „јер се земља суочава са проблемима“.

Такође, навео је да „Србија чини снажне напоре да легитимише тзв. Косово“.

“Она покушава да убеди земље које су признале независност Косова да повуку признање. Ми се боримо против ових напора”, истакао је он.

Упитан да прокоментарише лидера „Самоопредељења“ Аљбина Куртија, који слови за будућег косовског премијера, он то није желео рекавши да не коментарише „кандидате за премијера“.

“Али, уверен сам да ће САД, уз моје охрабривање председавајућег Одбора за спољне односе, наставити блиске односе са албанском нацијом, албанским народом и народом тзв. Косова. Вољан сам да помогнем на било који начин, тако да ко год буде изабран, Курти или било ко други, понудићу моју помоћ”, рекао је Енгел.

Амерички конгресмен се осврнуо и на разговор са председником Србије Александром Вучићем, и навео случај браће Битићи као пример „датог обећања које није одржао“, нити да је у вези са тим било шта учинио.

На питање о улози специјалних изасланика за разговоре о Балкану и тзв. Косову, Метјуу Палмеру и Ричарду Гренелу није директно говорио, али је рекао да „у било ком дијалогу који се тиче будућности тзв. Косова, народ тзв. Косова треба да да свој глас“.

“Све ове друге ствари које покушавају да ураде са Албанијом, Србијом, ако тзв. Косово не буде обухваћено, неће бити праведна одлука. Тако да мислим да одлука о свему треба да припадне и народу тзв. Косова”, рекао је он.

Елиот Енгел је казао и да САД морају преузети активнију улогу, као и да он снажно подржава тзв. Косово и Албанију, да ће учинити све да ту постигне више, и да је спреман да помогне у чему год је потребно изабраним званичницима тзв. Косова и Албаније.

Енгел је још навео да је забринут због све већег броја младих који не проналазе посао на КиМ и у Албанији и који напуштају своје земље.

Извор: Глас Америке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ