loading...
Svet

Sjedinjene Američke Države napale Srbiju: Nastaće haos ako promenite granice !

Foto: jutjub

Skeptičan sam prema ideji promene granica, kaže američki kongresmen i predsedavajući Odbora za spoljne poslove američkog Kongresa Eliot Engel jer bi to, kako navodi, izazvalo „lančanu reakciju za koju mislim da ne bi bila pozitivna“.

“To bi pokrenulo lančanu reakciju za koju mislim da ne bi bila pozitivna. Mi znamo mere tzv. Kosova. Mislim da bi promena granica bila loša, i da to ne bi bilo mudro”, rekao je Engel.

On je naveo da očekuje da će nova kosovska vlada imati širu bazu, tako da će više ljudi biti uključeno u koaliciju za suočavanje sa izazovima, „jer se zemlja suočava sa problemima“.

Takođe, naveo je da „Srbija čini snažne napore da legitimiše tzv. Kosovo“.

“Ona pokušava da ubedi zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova da povuku priznanje. Mi se borimo protiv ovih napora”, istakao je on.

Upitan da prokomentariše lidera „Samoopredeljenja“ Aljbina Kurtija, koji slovi za budućeg kosovskog premijera, on to nije želeo rekavši da ne komentariše „kandidate za premijera“.

“Ali, uveren sam da će SAD, uz moje ohrabrivanje predsedavajućeg Odbora za spoljne odnose, nastaviti bliske odnose sa albanskom nacijom, albanskim narodom i narodom tzv. Kosova. Voljan sam da pomognem na bilo koji način, tako da ko god bude izabran, Kurti ili bilo ko drugi, ponudiću moju pomoć”, rekao je Engel.

Američki kongresmen se osvrnuo i na razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i naveo slučaj braće Bitići kao primer „datog obećanja koje nije održao“, niti da je u vezi sa tim bilo šta učinio.

Na pitanje o ulozi specijalnih izaslanika za razgovore o Balkanu i tzv. Kosovu, Metjuu Palmeru i Ričardu Grenelu nije direktno govorio, ali je rekao da „u bilo kom dijalogu koji se tiče budućnosti tzv. Kosova, narod tzv. Kosova treba da da svoj glas“.

“Sve ove druge stvari koje pokušavaju da urade sa Albanijom, Srbijom, ako tzv. Kosovo ne bude obuhvaćeno, neće biti pravedna odluka. Tako da mislim da odluka o svemu treba da pripadne i narodu tzv. Kosova”, rekao je on.

Eliot Engel je kazao i da SAD moraju preuzeti aktivniju ulogu, kao i da on snažno podržava tzv. Kosovo i Albaniju, da će učiniti sve da tu postigne više, i da je spreman da pomogne u čemu god je potrebno izabranim zvaničnicima tzv. Kosova i Albanije.

Engel je još naveo da je zabrinut zbog sve većeg broja mladih koji ne pronalaze posao na KiM i u Albaniji i koji napuštaju svoje zemlje.

Izvor: Glas Amerike

Loading...
loading...